Vera është ndoshta koha më e mirë për të përfshirë dietën mesdhetare në zakonet tona. Dieta mesdhetare dihet se bazohet në piramidën ushqimore mesdhetare të bazuar në drithëra, fruta dhe perime, peshk, bishtajore, qumësht dhe vaj ulliri, duke lënë mënjanë yndyrnat dhe mishin e kafshëve. Me fjalë të tjera, ajo përmban ushqime që janë një burim i pasur i omega-3 dhe antioksidantë dhe mbrojnë trupin tonë nga rrezatimi i dëmshëm UV.
Për ta ndjekur atë, ne thjesht mund t’i bazojmë zakonet tona të të ngrënit në rregullat e mëposhtme të thjeshta:
- Fibra në bollëk
Kur themi fibra nënkuptojmë frutat, perimet dhe natyrisht drithërat. Rregulli i parë është mjaft i lehtë, veçanërisht në verë kur frutat dhe perimet janë me bollëk. Kuzhina përmban receta të panumërta për ushqimet kryesore që janë tërësisht vegjetariane. Fasule, kungull i njomë dhe shumë krijime të tjera të shijshme mund të mbushin javën tonë dhe mishi nuk na mungon për asnjë moment.
- Jo në produktet e përpunuara
Një nga rregullat që po bëhet gjithnjë e më popullor kur është fjala për ushqimin është të hiqni dorë nga produktet e përpunuara. Përveç faktit se përpunimi zakonisht heq të gjithë lëndët ushqyese të një ushqimi, ne kemi mundësinë të kemi produkte të freskëta në tryezën tonë me çmime shumë të volitshme në supermarket, dyqanin e peshkut ose kasapin.
- Vaj ulliri i freskët ekstra i virgjër
Vaji i ullirit është elementi kryesor yndyror i dietës mesdhetare dhe është një burim i pasur me yndyrna omega-3, vitaminë E dhe antioksidantë. Përveç kësaj, veprimi i tij anti-inflamator mbron trupin tonë kundër sëmundjeve të tilla si kanceri, sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti. Është më mirë ta hani atë të papërpunuar në sallata ose ta shtoni në fund të vaktit, por është vërtetuar se është më rezistente ndaj gatimit sesa vajrat e tjerë.
- Peshk i freskët dhe prodhime deti në vend të mishit
Rregulli i fundit kryhet pothuajse vetë në verë. Peshku dhe prodhimet e detit janë me bollëk këto muaj në vendin tonë, saqë do të ishte për të ardhur keq të mos i preferonim ato në vend të mishit në jetën tonë të përditshme.
- Qumështore
Produktet e qumështit duhet të konsumohen në moderim sipas piramidës së dietës mesdhetare dhe është mirë të preferoni ato që janë fermentuar si kosi, djathi dhe kefiri. Qumështi i dhisë është gjithashtu shumë ushqyes dhe ne mund ta përfshijmë atë në zakonet tona të përditshme, pasi shumë kompani të qumështit tani e kanë atë në raftet e dyqaneve.
Me këto 5 rregulla të thjeshta të gjithë ne shumë lehtë mund të përmirësojmë zakonet tona të të ngrënit këtë verë siç kërkohet nga dieta mesdhetare. /abcnews.al