Perimet janë një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të përfshijmë në dietën tonë dhe ndërsa të gjitha ofrojnë shumë përfitime për trupin, disa prej tyre janë disi më ushqyese se pjesa tjetër.
Një çështje që shqetëson shumë, ka të bëjë me inflamacionin i cili mund të shkaktojë probleme të bezdisshme të tretjes dhe mund të pengojë efektet e një diete të shëndetshme në trup. Mbajtja e gazit dhe lëngjeve, për shembull, mund të bëjë që barku të duket i fryrë.
Nëse ushqeheni shëndetshëm, por ende nuk i shihni rezultatet e pritura në trupin tuaj, ekspertët sugjerojnë që të përfshini në menunë tuaj të përditshme 4 perime që do t’ju ndihmojnë të largoni fryrjen, në mënyrë që të ndiheni dhe të dukeni sa më mirë.
Brokoli
Perimet kryqëzuese ofrojnë një larmi përfitimesh ushqyese, kryesisht sepse ato janë të pasura me antioksidantë. Studimet kanë treguar se buqetat me brokoli ofrojnë “efekte të fuqishme antioksiduese dhe anti-inflamatore” dhe madje mund të minimizojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Perime të tjera që mund të përdoren në dietën tuaj janë lakrat e Brukselit dhe lakra jeshile. Sidoqoftë, brokoli është tepër i zhdërvjellët dhe mund të gatuhet në shumë mënyra që të futet lehtësisht në dietën tuaj dhe të largojë fryrjen e barkut. Provoni të pjekni një brokoli të tërë në furrë, të lagur me vaj ulliri i cili gjithashtu dihet se ka veti anti-inflamatore.
Karrota
Një perime tjetër e pasur me antioksidantë, me përfitime anti-inflamatore, është karota. Konsumi i rregullt i karotave mund t’ju ndihmojë të përmirësoni shëndetin tuaj të përgjithshëm, të luftoni sëmundjen dhe natyrisht, të minimizoni fryrjen e barkut. Karrotat janë gjithashtu të pasura me fibra, të cilat ju ndihmojnë të ndiheni më të ngopur për më gjatë, duke e bërë më të lehtë uljen e kalorive që konsumoni çdo ditë, kështu që mund të humbni peshë më lehtë. Vihet re se perimet portokalli janë të pasura me vitaminë A dhe beta-karotinë, të cilat besohet se luftojnë inflamacionin. Në fakt, gatimi duket se rrit disponueshmërinë e tyre. Për përfitime më të mëdha, hani karota rregullisht, por mos e teproni duke konsumuar sasi të mëdha.
Perime me gjethe jeshile
Mos harroni kur prindërit tanë na thoshin të hamë gjithmonë spinaq? Ata kishin shumë të drejtë! Perimet jeshile me gjethe si lakra jeshile dhe spinaqi janë treguar të kenë efekte të thella anti-inflamatore në trup dhe janë gjithashtu të mbushura me vitamina dhe minerale që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm. Në veçanti, perimet jeshile, me gjethe si spinaqi, lakra jeshile dhe selino janë të mbushura me antioksidantë të tillë si vitaminat A, C dhe K, të cilat mbrojnë qelizat nga dëmtimi i radikalëve të lirë. Këto ushqime janë gjithashtu të pasura me kalcium, i cili është i mirë për kockat. Pra, bëni një sallatë me perime jeshile për të shoqëruar vaktin tuaj ose gatuajini ato për të shërbyer si një pjatë dytësore.
Kërpudha
Të larta në vitamina dhe minerale dhe me pak kalori, kërpudhat e gatuara dhe të papërpunuara janë një shtesë e shijshme dhe ushqyese për çdo dietë. Kërpudhat janë të pasura me selen, bakër dhe të gjitha vitaminat B. Ata gjithashtu përmbajnë fenole dhe antioksidantë të tjerë që ofrojnë mbrojtje anti-inflamatore. Vini re se kërpudhat e papërpunuara ofrojnë më shumë përfitime anti-inflamatore sesa kërpudhat e gatuara, prandaj provoni t’i shërbeni ato siç janë./abcnews.al