Rijo Latikainen, një ekspert finlandez në fushën e të ushqyerit, deklaroi se bananet janë “fruti i padiskutueshëm pionier” për përfitimet e tyre ushqyese dhe larminë e vitaminave dhe ato janë pemët më të konsumuara në të gjithë botën.
Bananet, përveç që janë të pasura me lëndë ushqyese të tilla si kaliumi, me një normë prej 487 mg për banane dhe janë të dobishme në uljen e presionit të gjakut, magnezit dhe vitaminave A, B dhe C, ajo ka përfitime të tjera që ndryshojnë sipas ndryshimi i ngjyrës së lëkurës së saj që shoqëron çdo fazë. Një nga fazat e pjekurisë së saj, pasi çdo ngjyrë ka përparësitë e veta ushqyese.
Reggio Latikainen shpjegoi se bananet janë me ngjyrë jeshile për shkak të nivelit të ulët të sheqerit në to, përveç disponueshmërisë së antioksidantëve që promovojnë shëndetin e sistemit të tretjes.
Nga ana tjetër, bananet e verdha janë të pasura me kalori për shkak të nivelit të lartë të sheqerit dhe janë të përshtatshme si vakt, megjithëse nuk rekomandohet për njerëzit me diabet.
Sa për bananet me lëkurë të pjekur që janë të ndotura me njolla të zeza, ato përmbajnë një sasi relativisht të lartë të agjentit anti-kancer “TnF”. Pavarësisht se është e pjekur, deri në errësimin e lëkurës së saj, ajo ka një aftësi më të lartë për të penguar përhapjen e qelizave tumorale.
Eksperti finlandez, Riego Latikainen, këmbëngul në domosdoshmërinë e mësimit për të ngrënë banane dhe fruta në përgjithësi çdo ditë, duke përfshirë “kivi, portokall, mandarina, manaferra dhe kajsi”, për shkak të pasurisë së tyre në vitamina të ndryshme të nevojshme dhe përfitimet e tyre me përfitime të larta për një ekuilibër të shëndetshëm të trupit të njeriut.l.k/abcnews.al