Sipas këtij studimi, ekspertët e ushqimit u sugjerojnë të rriturve që të kufizojnë marrjen ditore në më së shumti pesë apo gjashtë gramë, dhe kjo llogaritje përfshin kripën e cila fshihet në ushqimin e përpunuar
Të gjithë i dimë anët negative të konsumimit të tepërt të kripës, duke përfshirë problemet me zemrën dhe presionin e gjakut.
Mirëpo, hulumtimi i ri ka treguar që sasia e kripës të cilën e konsumojmë mund ta bëjnë të lëndueshëm ndaj sëmundjeve nga bakteret, përkatësisht mund të dobësojë imunitetin tonë.
Një studim i botuar në revistën “Circulation” shpresonte të arrinte më shumë kuptim nga një studim i vitit 2015, i cili zbuloi se sasitë e larta të natriumit në gjak ndikojnë në mënyrën se si një lloj i caktuar i qelizave të bardha të gjakut përgatitet të reagojë kur heton një qelizë jo të shëndetshme.
Në këtë studim, ekipi ekzaminoi “metabolizmin e qelizave imune që ishin të ekspozuara ndaj përqendrimeve të larta të kripës”. Këtë herë, ata vunë re se si kripa ndikon në imunitetin duke prishur zinxhirin e frymëmarrjes, gjë që bën që qelizat të prodhojnë më pak ATP dhe më pak oksigjen.
ATP (adenozina trifosfat) shpjegohet si “karburant universal që fuqizon të gjitha qelizat”, duke siguruar energji për forcën e muskujve dhe rregullimin metabolik. Kjo do të thotë se nëse nivelet e larta të natriumit në trup shkaktojnë mungesë të ATP-së, mund të ndikojë në maturimin dhe funksionimin e këtyre qelizave të bardha të gjakut. Këto qeliza janë përgjegjëse për përgjigjen imune të trupit.
Profesor Markus Kleineëietfeld nga Universiteti i Hasselt tha: – Sigurisht, gjëja e parë që të vjen në mendje është rreziku kardiovaskular. Megjithatë, studime të shumta kanë treguar se kripa mund të ndikojë në qelizat imune në mënyra të ndryshme. Nëse një mekanizëm kaq i rëndësishëm qelizor është i dëmtuar për një kohë të gjatë, ai mund të ketë një ndikim negativ dhe mund të shkaktojë sëmundje inflamatore të enëve të gjakut dhe nyjeve ose sëmundje autoimune.
– Pra, ku qëndrojmë me konsumin e kripës? Sipas këtij studimi, ekspertët e të ushqyerit rekomandojnë që të rriturit të kufizojnë marrjen e tyre ditore në jo më shumë se pesë ose gjashtë gramë, dhe kjo llogaritje përfshin kripën e fshehur në ushqimet e përpunuara.