Për fat të keq, mënyra moderne e rritjes së frutave dhe perimeve është e lidhur pazgjidhshmërisht me përdorimin e pesticideve, ku “produktet organike” janë, natyrisht, një përjashtim nga ky rregull.
Pesticidet mund të jenë të dëmshme për shëndetin nëse frutat dhe perimet që blejmë nuk i lajmë mirë përpara se t’i konsumojmë.
Grupi i Punës për Mjedisin jofitimprurës ka kryer një kërkim të gjerë se cilat produkte përmbajnë substanca të tilla të rrezikshme.
Frutat dhe perimet që kanë më shumë pesticide:
- Mollët
- Pjeshkë
- Nektarinat
- Luleshtrydhet
- Rrushi
- Selino
- Spinaqi
- Speca të kuq
- Kastravecat
- Domate të llojit “qershi” (domate qershi)
Frutat dhe perimet që kanë më pak pesticide:
- Avokado
- Misër
- Ananasi
- Lakra
- Bizele te ngrira
- Qepët
- Asparagus
- Mango
- Papaja
- Kivi
- Patëllxhanët
- Grejpfrut
- Pjepri
- Lulelakra
- Patate e ëmbël/abcnews.al