Pse ndihemi të lodhur?

schedule00:06 - 18 Maj, 2022

schedule 00:06 - 18 Maj, 2022

Nëse ndiheni vazhdimisht të lodhur kohët e fundit, duhet të vizitoni mjekun tuaj dhe përmes analizave për të përcaktuar nëse keni mungesë të një lënde të caktuar ushqyese.

Dietologia Lindsey Klein, argumenton se ekziston një lëndë ushqyese që luan një rol në parandalimin e lodhjes që nuk është asgjë më shumë se fibra.

“Megjithëse fibrat nuk japin energji, ato ndihmojnë në rregullimin e energjisë”, thotë ai.

Ekzistojnë dy lloje të fibrave, të tretshme dhe të patretshme

Fibrat e tretshme mund të gjenden në ushqime të tilla si tërshëra, fasulet, thjerrëzat, perimet, frutat dhe drithërat, thithin ujin, fryhen dhe krijojnë një substancë të ngjashme me xhel që ndihmon sistemin tretës.

Kur fibrat e tretshme janë të pranishme, ato ngadalësojnë shpejtësinë me të cilën sheqeri hyn në qeliza. Kjo ndihmon për të mbajtur të qëndrueshme nivelet e sheqerit në gjak.

Pa fibra të tretshme, Klein thotë se nivelet e sheqerit në gjak priren të rriten dhe të bien, gjë që mund të çojë në luhatje të ngjashme në nivelet tuaja të energjisë. Por thekson se keni nevojë edhe për fibra të patretshme; të dyja janë thelbësore për tretje të mirë.

“Fibrat janë gjithashtu të pasura dhe kanë një efekt të mirë”, thotë Klein. Kjo do të thotë më pak uri dhe më shumë aftësi për t’u fokusuar në detyra të tjera. Kur i siguroni trupit tuaj kalori dhe fibra të mjaftueshme, truri juaj nuk do të mendojë “kur është vakti im i radhës. Kjo do të më lejojë të fokusohem në momentin e tanishëm”.

Çfarë të hani?

Dardha me djathë ricotta, mjaltë dhe kanellë

Dardha është një burim i shkëlqyer i të dy llojeve të fibrave dhe 29 për qind e përmbajtjes totale të fibrave të tyre vjen nga fibra e tretshme. Djathi është plot me proteina, si dhe selen, kalcium dhe acide yndyrore omega-3 dhe omega-6. Kanella e spërkatur sipër nuk shton vetëm ëmbëlsinë, ajo ndihmon në mbajtjen e nivelit të sheqerit në gjak, gjë që, siç e dini, është çelësi për të shmangur lodhjen.

Hurma të thata me gjalpë kikiriku

Ka kaq shumë nxitje energjie në këta dy përbërës të thjeshtë. Të dyja janë të pasura me fibra, ndërsa gjalpi i kikirikut është i lartë në proteina dhe yndyrna të shëndetshme.

Avokado në bukë integrale, feta molle, djathë feta, mjaltë dhe rukola

Klein thotë se kjo është një nga përpjekjet e saj të preferuara personale për të luftuar lodhjen. Avokadot, buka integrale, fetat e mollës dhe rukola janë të gjitha të pasura me fibra. Avokado kremoze dhe djathi feta janë të pasura me proteina dhe yndyrna të shëndetshme.

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!