Çfarë është gripi i shpendëve?

schedule12:17 - 4 Maj, 2022

schedule 12:17 - 4 Maj, 2022

Gripi i shpendëve, është një infeksion viral që mund të infektojë jo vetëm zogjtë, por edhe njerëzit dhe kafshët e tjera. Shumica e formave të virusit janë të kufizuara te zogjtë.

H5N1 është forma më e zakonshme e gripit të shpendëve. Është vdekjeprurëse për zogjtë dhe mund të prekë lehtësisht njerëzit dhe kafshët e tjera që vijnë në kontakt me një transportues të saj.

Cilat janë simptomat e gripit të shpendëve?

Ju mund të keni një infeksion H5N1 nëse përjetoni simptoma tipike të ngjashme me gripin si:

kollë
diarre
vështirësi në frymëmarrje
ethe (mbi 100,4 ° F ose 38 ° C)
dhimbje koke
dhimbjet e muskujve
rrjedhje e hundës
dhimbje të fytit

Nëse jeni të ekspozuar ndaj gripit të shpendëve, duhet të njoftoni stafin përpara se të mbërrini në zyrën e mjekut ose në spital. Paralajmërimi i tyre para kohe do t’i lejojë ata të marrin masa paraprake për të mbrojtur stafin dhe pacientët e tjerë përpara se të kujdesen për ju.

Çfarë e shkakton gripin e shpendëve?

Megjithëse ka disa lloje të gripit të shpendëve, H5N1 ishte virusi i parë i gripit të shpendëve që infektoi njerëzit. Infeksioni i parë ndodhi në Hong Kong në vitin 1997. Shpërthimi ishte i lidhur me trajtimin e shpendëve të infektuar.

H5N1 shfaqet natyrshëm te shpendët e egra ujore, por mund të përhapet lehtësisht te shpendët shtëpiake. Sëmundja transmetohet te njerëzit përmes kontaktit me feçet e infektuara të shpendëve, sekrecionet e hundës ose sekrecionet nga goja ose sytë.

Konsumimi i shpendëve të gatuara siç duhet ose vezëve nga zogjtë e infektuar nuk e transmeton gripin e shpendëve, por vezët nuk duhet të shërbehen kurrë të lëngshme. Mishi konsiderohet i sigurt nëse është gatuar në një temperaturë të brendshme prej 165ºF (73.9ºC).

Cilët janë faktorët e rrezikut të gripit të shpendëve?

H5N1 ka aftësinë të mbijetojë për periudha të gjata kohore. Zogjtë e infektuar me H5N1 vazhdojnë të lëshojnë virusin në feces dhe pështymë për deri në 10 ditë. Prekja e sipërfaqeve të kontaminuara mund të përhapë infeksionin.

Ju mund të jeni më të ekspozuar ndaj një rrisku për t’u prekur nga H5N1 nëse jeni:

një fermer shpendësh
një udhëtar që viziton zonat e prekura
i/e ekspozuar ndaj shpendëve të infektuar
dikush që ha shpendë ose vezë të paziera
një punonjës i kujdesit shëndetësor që kujdeset për pacientët e infektuar
një anëtar i familjes së një personi të infektuar./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!