Lëngjet më të mira që vonojnë plakjen, sipas të dhënave shkencore

schedule18:19 - 4 Maj, 2022

schedule 18:19 - 4 Maj, 2022

Një lëng është një mënyrë e këndshme për të marrë disa nga lëndët ushqyese që i nevojiten trupit tuaj që mund të mos i merrni çdo ditë.

Shumë lëngje në dyqane përmbajnë nivele të larta të sheqerit të shtuar. Por mund të gjeni ose shtrydhni lëngje të freskëta që janë 100% natyrale, pa aditivë dhe që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të shëndetshëm.

Në fakt, disa lëngje mund të ngadalësojnë procesin e plakjes dhe të ndihmojnë trupin tuaj teksa përjeton ndryshime të lidhura me moshën.

Lëngjet e mëposhtme dallohen për vetitë e tyre kundër plakjes:

Lëng shege

Shegët janë plot me antioksidantë, si polifenolet , të cilat mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit, luftimin e kancerit dhe uljen e hipertensionit . Përveç këtyre përfitimeve, shega është e njohur gjithashtu se ka një efekt unik në qelizat e plakjes së trupit.

Pas moshës 50 vjeçare, qelizat tuaja gradualisht humbasin aftësinë e tyre për të ricikluar mitokondritë. Kjo ndikon drejtpërdrejt në forcën e muskujve. Jo vetëm kaq, por nëse trupi juaj nuk është në gjendje të riciklojë mitokondri mjaft shpejt, ato mund të grumbullohen dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve serioze, siç është sëmundja e Parkinsonit.

Shegët përmbajnë një molekulë që mikrobioma e zorrëve e shndërron në diçka të quajtur urolithin A. Është një përbërës që ndihmon në riciklimin e mitokondrive. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se tek disa njerëz mikrobioma e zorrëve nuk është në gjendje të konvertojë këtë përbërje, që do të thotë se lëngu i shegës nuk do të ketë shumë efekt.

Lëng karrote

Karotat përmbajnë shumë antioksidantë që mund të përfitojnë shëndetin tuaj ndërsa rriteni. Për shembull, karotat janë të pasura me luteinë, e cila dihet se ndihmon në përmirësimin e shëndetit të syve dhe trurit.

Karotat janë të pasura me një tjetër antioksidant të quajtur beta karoten, i cili është një antioksidant që përdoret në trup për ta kthyer atë në vitaminë A. Një studim i botuar në revistën Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention zbuloi se beta karotina mund të ketë potencialin për të ndihmuar në uljen e rrezikut të kancerit të prostatës tek meshkujt më të rinj.

Lëng panxhari

Disa njerëz e duan, të tjerë e urrejnë, por lëngu i panxharit është një pije e fuqishme që ndihmon në ngadalësimin e procesit të plakjes.

Një studim i botuar në revistën Redox Biology zbuloi se ata që pinin lëng panxhari kishin nivele më të larta të një lloji specifik bakteri që ndihmon në shëndetin kognitiv dhe vaskular. Ata gjithashtu përjetuan një rënie të niveleve të presionit të gjakut pas konsumimit të lëngut të panxharit.

Këto rezultate janë për shkak të përqendrimit të lartë të nitrateve që gjenden në panxhar, të cilat janë të dobishme për ruajtjen e shëndetit të enëve të gjakut, ndërsa përmirësojnë funksionin njohës ndërsa rriteni.

Leng rrushi

Karotenoidet janë përbërës që u japin frutave dhe perimeve ngjyrën e tyre natyrale. Siç u përmend më lart, karotat përmbajnë një lloj karotenoidi që ndihmon në ngadalësimin e plakjes. Grejpfrutët rozë përmbajnë gjithashtu një karotenoid, të quajtur likope.

Likopeni (i cili gjendet gjithashtu në domate dhe shalqi) dihet se ka përfitime të shumta shëndetësore dhe madje është gjetur se përmirëson pamjen e lëkurës. Një studim i publikuar në revistën “ Food Science & Nutrition ” zbuloi se likopeni kishte efekte “përtëritëse” në lëkurën e pjesëmarrësve të studimit të moshës së mesme.

Lëng gruri

Bari i grurit është jashtëzakonisht i pasur me klorofil , i cili është zbuluar se ka veti të forta anti-inflamatore, të cilat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve dhe përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm tek të rriturit e moshuar.

Klorofili dihet gjithashtu se ka veti kemoprotektive (ai mbron trupin tuaj nga efektet anësore negative të kimioterapisë) për shkak të aftësisë së tij për të reduktuar biodisponueshmërinë e kancerogjenëve (diçka që mund të shkaktojë kancer) në trup./abcnews.al