Ka lloje të mishit që ngatërrohen shpesh, edhe pse janë të ndryshëm për nga shija dhe vlerat ushqyese.
Më poshtë do t’ju tregojmë për ndryshimin midis mishit të qengjit dhe deles.
Qengji
Qengji është mishi i një dele të re, zakonisht nga 4 deri në 12 muaj. Për shkak se kafsha është e njomë, mishi ka shumë pak yndyrë dhe muskuj të trashë, kështu që është shumë i butë dhe i butë me një aromë të butë bimore. Ngjyra ndryshon nga rozë e butë në të kuqe të zbehtë.
Mishi i qengjit është një mish i njohur i klasit premium. Prerjet e zakonshme të qengjit përfshijnë bërxollat e qengjit, shpatullat e qengjit, ijën e qengjit, fytin e qengjit, kofshën e qengjit, raftin e qengjit dhe qengjin e bluar. Mishi zakonisht është i skuqur, i zier, i pjekur ose i pjekur në skarë.
Mish dele
Mishi i deles është mishi i një dele të rritur të moshës nga 1 deri në 3 vjeç. Kafsha është më e vjetër, kështu që mishi është i kuq i thellë dhe përmban më shumë yndyrë dhe muskuj. E bën strukturën më të trashë dhe më të fortë, dhe shija është më e ndritshme. Është afër mish dreri, ose derri i egër.
Mishi i deles është një përbërës që përdoret shpesh në kuzhinat indiane dhe të Lindjes së Mesme. Përdoret gjithashtu për të bërë kerri, mish të pjekur në skarë dhe zierje.
Zierja është mënyra më e popullarizuar e gatimit të mishit të deles. E bën mishin më të butë dhe zbulon shijen e tij të fortë. Mishi i deles shpesh gatuhet në tenxhere të ngadalta, në pjekje të ngadalta dhe në duhanpirës të mishit./abcnews.al