Ka ushqime të shijshme dhe, sigurisht, pije që nuk do të ishin të njëjta pa këtë erëz, e cila falë aromës së saj karakteristike, kënaqet në dietën tonë të përditshme ka një tjetër veti të dobishme.
Ajo shkon në kafe, çokollatë të nxehtë, likere. Ajo shkon shumë me gatimet e mishit të zier si mishi i grirë, viçi, por përdoret edhe në ëmbëlsirat si material në shumë ëmbëlsira, si p.sh. byreku me arrat, simitet, krofanët duke ua rritur edhe më shumë shijen.
Së fundmi shkenca na ka dhënë një arsye tjetër për t’i thënë “po” kësaj erëze dhe pa u menduar. Sipas hulumtimeve të Universitetit të Miçiganit, ai përmban një përbërës që ndihmon në djegien e yndyrës, veçanërisht kur ato grumbullohen në bark.
Arsyeja për kanellën tonë të preferuar të cilën mund ta shijojmë në formën e saj më autentike kur zgjedhim kanellën Ceylon (ajo që rritet në Sri Lanka) ose kanellën kasia që vjen nga Kina dhe Indonezia.
Hulumtimet e reja sugjerojnë një tjetër veti të kanellës, përkatësisht kanellën që përmban. Për të qenë të saktë, shkencëtarët pretendojnë se ajo ndihmon termogjenezën, një proces metabolik në të cilin kaloritë digjen për të prodhuar nxehtësi.
Ky proces, nga ana tjetër, mund të shkaktojë humbje peshe, gjë që i ka bërë studiuesit të arrijnë në përfundimin se kanella, dhe për rrjedhojë, kanella ka përfitime metabolike.
“Ne donim të zbulonim se si kanella punon me metabolizmin dhe të shikonim sesi mënyra se si funksiononte tek minjtë, në kërkimet e mëparshme, mund të funksiononte në qelizat njerëzore,” tha studiuesi kryesor dhe profesori në Fondacionin për Shkencat e Jetës. Jun Wu.
Wu dhe ekipi i tij shikuan të rriturit e trajtuar me cinnamaldehyde dhe vunë re lëvizshmëri të shtuar të gjeneve dhe enzimave që nxisin metabolizmin.
Megjithëse nevojiten kërkime të mëtejshme për të konfirmuar se përfitimet e vajit esencial të kanellës nuk kanë efekte anësore, profesori Wu beson se rezultatet janë premtuese kur bëhet fjalë për obezitetin, i cili është në rritje.
Kanella ka qenë pjesë e dietës sonë për mijëra vjet. Nëse ka një efekt pozitiv në metabolizëm, aq më mirë!/abcnews.al