Festa e Krishtlindjeve dhe e Vitit të Ri festohet në të gjithë botën dhe sjell me vete ushqime dhe pije të veçanta. Për shumicën prej nesh, gjeli i detit i mbushur është sinonim i darkës festive, por në shumë vende të botës shërbehen disa shije shumë të pazakonta.
Japonia
Krishtlindja nuk është një festë kombëtare në Japoni, por nuk i pengon japonezët të festojnë në një mënyrë unike. Santa Claohsu ka marrë rolin e Santa Claus në vendin e diellit që po lind dhe thuhet se ka sy në pjesën e pasme të kokës për të parë fëmijët e praptë. Ushqimi festiv është përgatitur çdo vit nga zinxhiri i njohur i ushqimit të shpejtë KFC çdo vit pas një fushate reklamuese të suksesshme me sloganin Kurisumasu ni ëa kentakkii (Kentucky për Krishtlindje). Pula popullore Kentucky Fried Chicken është pagëzuar si pulë e Krishtlindjeve për sezonin e festave dhe bën namin me shitje në të gjithë Japoninë, veçanërisht në prag të Krishtlindjeve. Paketa festive përfshin edhe tortë dhe shampanjë dhe porositë fillojnë disa muaj më parë.
Grenlanda
Nëse ju duket imun lakra e Brukselit, duhet të provoni një nga shijet e Krishtlindjeve të Grenlandës. Mattak, lëkura e papërpunuar e balenës me yndyrën e saj. Ose, nëse preferoni, kiviaku, një lloj zogu i vogël arktik i mbështjellë me lëkurë fokash, groposet për shumë muaj dhe pasi ka filluar të dekompozohet, shërbehet si një pjatë e mrekullueshme për Krishtlindje.
Islanda
Të mbetur në vendet e akullta të botës, islandezët preferojnë një lloj papagalli deti të pjekur në skarë për tryezën e Krishtlindjes. Dita e fundit e agjërimit, 23 dhjetori, ndalon konsumimin e mishit, ndaj kudo shërbehet një bimë që ka pësuar një fermentim të veçantë. Shumë pohojnë se aroma “pikante” që shfaqet është aq e keqe saqë detyrohen të darkojnë nëpër restorante për ta shmangur atë.
Norvegjia
Nuk nënkuptojnë Krishtlindje pa smalahove, që fjalë për fjalë do të thotë “kokë dele”. Para se ta vendosin në tryezën festive, ata e pastrojnë. Më pas e kriposin, tymosin dhe thajnë dhe ziejnë për 3 orë të tëra para se ta servirni me patate. Smalahove dikur ishte ushqim për të varfrit, por sot konsiderohet një kënaqësi e vërtetë.
Afrika e Jugut
Në Afrikën e Jugut vemjet e skuqura janë ushqimet më të mira për Krishtlindje. Ato nuk janë vemjet e zakonshme që presin të gjitha kopshtet, por vemjet e Krishtlindjeve, me nuancat e ndryshme festive që jetojnë në pishat specifike. Larvat e pasura me proteina mblidhen pak para dimrit, skuqen dhe shërbehen.
Filipinet
Puto Bumbong është një delikatesë e Krishtlindjeve e shërbyer në Filipine jo vetëm sot, por gjatë gjithë sezonit të festave. Është një lloj torte ngjitëse orizi që është zier në avull në kallamishte bambuje dhe ka një ngjyrë vjollcë. Ngjyra e tij e veçantë është për shkak të përzierjes së orizit të ëmbël dhe të zi të përdorur. Shërbejeni me gjalpë, sheqer dhe kokos të grirë sipër./abcnews.al