9 muaj luftë Rusi-Ukrainë: Sa viktima janë shënuar nga të dyja palët?

schedule18:25 - 10 Nëntor, 2022

schedule 18:25 - 10 Nëntor, 2022

Ndërsa Rusia duket se po ndërmerr hapin e rëndësishëm për t’u tërhequr nga qyteti jugor i Ukrainës, Kherson, një gjeneral i lartë amerikan ka dhënë vlerësimin më të fundit të numrit të të vdekurve të luftës midis Rusisë dhe Ukrainës, duke sugjeruar se rreth 200,000 ushtarë (100,000 nga secila anë) dhe 40,000 civilë janë vrarë.

Shifrat nga OKB që nga 6 nëntori sugjerojnë se ka pasur rreth 6,500 vdekje civile, megjithëse zyrtarët thonë se kjo ka të ngjarë të jetë një nënvlerësim i rëndë.

Si qeveria ruse ashtu edhe ajo e Ukrainës kanë dhënë vlerësime të paverifikuara të viktimave ushtarake të armikut të tyre gjatë gjithë luftës, ndërsa kanë dhënë shumë pak informacion mbi humbjet e tyre ndërsa përpiqen të formësojnë narrativën e konfliktit.

Por ekspertët thonë se zbulimi i numrit të vërtetë të vdekjeve që ndodhin ndërkohë që lufta është duke u ndezur është një detyrë pothuajse e pamundur, duke pasur parasysh sfidat e identifikimit të të vrarëve kundër të dhënave zyrtare.

OKB-ja ka thënë se nuk i konsideron të besueshme shifrat e publikuara nga palët e përfshira në konflikt. /abcnews.al