5 gjërat që nuk duhet t’i thoni kurrë me mesazhe, sipas ekspertëve

schedule18:25 - 24 Nëntor, 2022

schedule 18:25 - 24 Nëntor, 2022

Shumë prej nesh preferojnë të përdorin SMS-të si formën tonë kryesore të komunikimit sepse është kaq i shpejtë dhe i lehtë. Por mund të mendoni më mirë dy herë përpara se të shtypni butonin e dërgimit. Pra, edhe nëse nuk po dërgoni asgjë shumë serioze, mos lejoni që fjalët tuaja të humbasin në përkthim. Psikologët dhe ekspertët e marrëdhënieve pohojnë se disa gjëra nuk duhen thënë kurrë me mesazhe. Lexoni më tej për të mësuar se çfarë mbetet më mirë të mos thuhet në këtë mënyrë.

Ndërsa ka shumë aspekte pozitive për të dërguar mesazhe, Sarah Sëenson, një terapiste e licencuar që punon me çifte në mbarë botën, thotë se shumica e keqkuptimeve “vijnë nga keqinterpretimi i teksteve”.

Shumë prej nesh preferojnë të përdorin SMS-të si formën tonë kryesore të komunikimit sepse është kaq i shpejtë dhe i lehtë. Por mund të mendoni më mirë dy herë përpara se të shtypni butonin e dërgimit. Pra, edhe nëse nuk po dërgoni asgjë shumë serioze, mos lejoni që fjalët tuaja të humbasin në përkthim. Psikologët dhe ekspertët e marrëdhënieve pohojnë se disa gjëra nuk duhen thënë kurrë me mesazhe. Lexoni më tej për të mësuar se çfarë mbetet më mirë të mos thuhet në këtë mënyrë.

Ndërsa ka shumë aspekte pozitive për të dërguar mesazhe, Sarah Sëenson, një terapiste e licencuar që punon me çifte në mbarë botën, thotë se shumica e keqkuptimeve “vijnë nga keqinterpretimi i teksteve”.

  1. “Çfarë do të thuash me këtë?”

Nëse dëshironi ta përkëdhelni pak mikun tuaj ose t’i dërgoni një skicë për të qeshur me tekst, sigurohuni! Por për biseda të tilla të lehta si këto, ndoshta këtu duhet ta kufizoni.

“Të dërgosh mesazhe nuk është mënyrë për të pasur një bisedë të gjatë apo serioze me një person tjetër. Shumë mund të humbasin në përkthim,” paralajmëron Kali Ëolken, një këshilltare e licencuar për karrierë dhe shëndet mendor.

Nëse e gjeni veten duke shkruar “Çfarë do të thuash me këtë?” ju duhet të rivlerësoni dhe të kaloni në një bisedë ose ballë për ballë sa herë që është e mundur.

“Kur flasim ballë për ballë me një person, ne jemi në gjendje të kuptojmë të gjitha pjesët e komunikimit verbal dhe joverbal. Kjo zvogëlon mundësinë për të keqinterpretuar diçka dhe ne gjithashtu mund të kërkojmë shpejt sqarime nëse ndihemi konfuzë,” shpjegon Ëolken.

“Ndërsa ne mund të themi: “Çfarë do të thuash me këtë?” në një përgjigje tekstuale, vonesat dhe mungesa e fjalëve joverbale në një tekst mund të çojë në më shumë probleme për t’u kuptuar nga dërguesi.’

  1. ” Dua divorcin”

Shumica prej nesh ndoshta janë përballur me një tekst ndarjeje në një moment. Por nëse keni qenë ju personi që keni dërguar një mesazh të tillë, duhet të shmangni përsëritjen e tij në të ardhmen.

Haley Riddle, psikologe, thotë se ndarja me dikë për shkak të mesazheve nuk duhet të konsiderohet kurrë një opsion. “Vendosja për t’i dërguar mesazh partnerit tuaj për t’i dhënë fund marrëdhënies mund të jetë lënduese dhe mosrespektuese,” shpjegon ajo.

Sipas Riddle, shumë njerëz zgjedhin komunikimin dixhital për ndarjet si një përpjekje për të shmangur konfliktin ose për të treguar ndjenjat e tyre. Por ai thotë se dërgimi i mesazheve si ‘Po ndahem me ty’ shihet shpesh nga marrësi “si informal dhe jopersonal” dhe gjithashtu mund të ketë një ndikim negativ tek dërguesi.

“Të dërgosh mesazhe nuk është njësoj si të flasësh personalisht”, thotë Riddle. “Kur dikush vendos t’i japë fund lidhjes me tekst, nuk e mbyll plotësisht lidhjen sepse lë shumë të hapura për keqinterpretim”.

  1. “Të dua” (për herë të parë)

Kur bëhet fjalë për mesazhet që i dërgoni dikujt të rëndësishëm për ju, ato nuk duhet të jenë domosdoshmërisht negative. Sipas Chris Rabanera, një terapist i licencuar, kurrë nuk duhet t’i thoni partnerit tuaj “Të dua” për herë të parë me mesazh. “Kjo është mënyra e gabuar për të përdorur mesazhe”, këshillon ajo.

Në vend të kësaj, Rabanera thotë se “bisedat e rëndësishme” si kjo duhet të ndodhin vetëm personalisht. “Kur i thua diçka të tillë një personi, dëshiron të jesh i pranishëm”, shpjegon ai. “Dëshironi të shihni reagimin e tij. Ju dëshironi të jeni aty personalisht me të. Ju dëshironi përvojën e plotë.”

  1. “Çfarëdo qoftë” ose “çfarëdo që të thuash”

Shumica prej nesh ndoshta kanë shkruar një tekst të shpejtë “çfarëdo qoftë” nga zhgënjimi më shumë herë sesa mund të kujtojmë.

Por ekspertja e marrëdhënieve, Aditya Kashyap Mishra thotë se kjo është shprehja e vetme që ajo i këshillon njerëzit të mos dërgojnë kurrë mesazhe. “Kjo është një mënyrë e sigurt për të përfunduar një bisedë. Është një mënyrë për të thënë se nuk jeni të interesuar për personin tjetër apo bisedën.”

Zakonisht dërgojmë një tekst “çfarëdo” ose “çfarëdo që të thuash” në kohë zemërimi, por zemërimi është një emocion dytësor që nuk duhet ta ndajmë me të tjerët përmes mesazhit, sepse në fakt nuk e trajton çështjen në fjalë të mërzitur. “Kur reaktiviteti emocional është i lartë, ne mund të dërgojmë mesazhe me fjalë që nuk i duam pa pasur kohë për t’i filtruar dhe përpunuar ato më parë.”

  1. Çdo gjë që lidhet me emocione negative

Është më mirë të shmangni dërgimin e çdo teksti që “ka një ndjenjë negative”, sipas Michael Morris, një terapist dhe këshilltar familjar. “Çdo shprehje zhgënjimi, zemërimi, pakënaqësie apo frike diskutohet pothuajse gjithmonë më së miri përmes komunikimit të drejtpërdrejtë”, thotë ajo, si ballë për ballë ose përmes telefonit.

“Ka një ndjenjë urgjence që lidhet me emocionet negative [dhe] nevoja për t’i shprehur ato emocione mund të jetë intensive,” pranon Morris. “Shpesh harrojmë se është dikush në anën tjetër [të tekstit], i cili lëndohet, befasohet ose zemërohet nga fjalët tona. Një bisedë e ngushtë na bën më të sjellshëm, ndërkohë që ka edhe “kangjella mbrojtëse” që na pengojnë të themi gjëra të kota, që mund të lëndojnë dhe ofendojnë”.

Në përgjithësi, këshilla është të mos ndani ndjenja ose mendime të forta në një mesazh, për të shmangur keqkomunikim të mëtejshëm. “Nëse do të ndani diçka që mund të interpretohet si negative ose fyese, është më mirë ta bëni personalisht. Në këtë mënyrë, ju mund të vlerësoni reagimin e personit tjetër dhe të shpjegoni më qartë ndjenjat tuaja.”/abcnews.al