4 mënyra për të falur veten

schedule17:44 - 26 Nëntor, 2021

schedule 17:44 - 26 Nëntor, 2021

Pothuajse të gjithë kanë një nga ato momente kur nuk mund ta falin veten. Mund të ketë qenë diçka e vrazhdë që keni thënë për shoqen tuaj më të mirë dhe ajo qëndronte menjëherë pas jush. Diçka që e keni dorëzuar në punë dhe ishte plot gabime. Kur i bërtisnit fëmijës vetëm sepse po kalonit një ditë të vështirë.

Të falësh veten është e rëndësishme sepse nëse nuk e bën këtë, rrezikon të lejosh që këto veprime të gabuara të ripërcaktojnë se kush je, thotë eksperti i shëndetit mendor John Delony. Delony ofron këshilla dhe strategji për të kaluar nga gabimet që ju ndjekin:

Dalloni gabimin tuaj nga identiteti juaj

Nëse e ndëshkoni veten për diçka të gabuar dhe më pas e ndëshkoni veten për agresivitet ndaj vetes, nuk do të ndiheni kurrë më mirë. Në vend të kësaj, pranoni se faji juaj i ka shërbyer një qëllimi, por ky qëllim nuk është të mundoni veten përgjithmonë. “Truri juaj ka një interes indirekt për të siguruar në çdo kohë që ju të mbani mend se jeni një person i aftë për të lënduar dikë në mënyrë që të mos e bëni më kurrë,” thotë Delony. Kjo është arsyeja pse këto gabime përfundojnë të padurueshme, ne nuk duam t’i bëjmë përsëri, kështu që truri ynë gjeneron një sinjal paralajmërues të vazhdueshëm. Por nëse e kuptoni se nuk e keni bërë më parë dhe se kujtesa i shërben qëllimit të saj, duhet të ndaloni së menduari për të. “Duhet të mendoni se kjo është diçka që ka ndodhur,

Shkruani mendimet tuaja

Ditari është një mjet i fuqishëm në të gjitha llojet e terapisë psikologjike, por këtu mund të jetë veçanërisht i dobishëm. “Një nga gjërat që sugjeroj kur dikush nuk mund të falë veten është të shkruajë ndjenjat e tij”, thotë Delony. “Mund të shkruani, për shembull, ‘Unë jam një gënjeshtar, nuk jam i besueshëm. Pastaj pyesni veten:’ A jeni vërtet jo i besueshëm apo keni bërë vetëm një gjë jo të besueshme një herë?’ është një listë mjaft e shkurtër, e dominuar nga kujtim për të cilin nuk ia ke falur vetes. Kur sheh se nuk ka asnjë provë që je në thelb i keq, bëhet më e lehtë të falësh veten për gabimin tënd.

Kërkoni falje

Është shumë e mundur që nëse keni bërë diçka të keqe aq sa nuk e keni falur veten, të përfshihet dikush tjetër. Dhe një pjesë e faljes së vetes është t’i bësh të ditur personit tjetër që e di se ke gabuar. “E vetmja mënyrë për t’u ndjerë të plotë është të jesh i pambrojtur dhe të flasësh,” thotë Delony. “Nëse bën diçka shumë të keqe, hapi i parë është ta thuash me zë të lartë dhe të marrësh rolin tënd në atë që ka ndodhur. Edhe pjesa tjetër është të kërkosh falje. Nuk mund t’i bazosh mendimet e tua nëse do ta marrësh këtë falje apo jo”. Me fjalë të tjera, personi tjetër mund të mos ju falë dhe kjo është në rregull. Ashtu si personi tjetër ka të drejtë për ndjenjat e tij, ashtu duhet të ndaloni së torturuari veten.

Prano pasojat

Të falësh veten do të thotë të kuptosh se mund t’i kesh merituar pasojat, por se ndëshkimi nuk duhet të rëndojë mbi ty përgjithmonë. “Ju mund të jeni pushuar nga puna për një gënjeshtër që keni thënë në punë. Por duhet të ndani konsistencën nga identiteti juaj,” thotë Delony. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet ta përkufizoni veten si gënjeshtar, as nuk duhet të supozoni se falja e vetes do të thotë se kishit të drejtë. Mendoni për pasojat si një rrugë drejt një fillimi të ri. Mendoni se kush ishit, kush dëshironi të jeni në të ardhmen dhe sapo të formuloni një vizion se si të përfshini atë që keni mësuar nga gabimi juaj në të ardhmen, do të vini re se jeni gjithnjë e më pak këmbëngulës për gabimin tuaj./abcnews.al