3.2 gradë më e lartë se normalja, dhjetori muaji më i ngrohtë

schedule09:24 - 10 Janar, 2020

schedule 09:24 - 10 Janar, 2020

Agjencia e monitorimit të ndryshimeve të klimës, e Bashkimit Evropian, Copernicus, ka raportuar se temperaturat në Evropë, në dhjetor 2019, ishin më të lartat të regjistruara ndonjëherë për këtë muaj.

Të dhënat tregonin se temperatura mesatare e ajrit në Evropë ishte 3.2 gradë celcius më e lartë se standartja e referencës për dhjetorin për 1981-2010, duke e bërë atë, me një diferencë të ngushtë, dhjetorin më të ngrohtë në rekord për Evropën.

Raportet e mediave për Moskën tregojnë për temperaturat e buta dhe për mungesën e borës natyrore.

Finlanda Veriore gjithashtu përjetoi temperatura jashtëzakonisht të buta. Që nga viti 1961, anomalitë e dhjetorit kanë filluar nga -9.5ºC në 8.5ºC .

Temperaturat në  Australi janë shumë më të larta se mesatarja. Pas shumë muajve të thatë , moti veror jashtëzakonisht i nxehtë dhe me erë, ka shënuar ditën e tij më të nxehtë në rekord kombëtar.

Rajoni i temperaturave mesatare shumë më të larta që përfshin Evropën shtrihet në lindje Të Azisë Qendrore. Temperaturat ishin gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme mbi mesataren në rajone të afërta të Arktikut, ku mbulesa e akullit në det ishte shumë më e ulët se mesatarja e vitit 1981-2010, duke përfshirë ngushticën e Beringut, pjesë të gjirit Baffin dhe Hudson Bay, dhe Detin verior të Baren.

Temperaturat  ishin gjithashtu më të ngrohta se zakonisht mbi pjesën më të madhe të Kanadasë perëndimore dhe SHBA-së, Afrikën Veriore dhe Lindjen e Mesme, në rajone relativisht të vogla të Brazilit dhe Afrikës Jugore, dhe pjesën më të madhe të Antarktidës.

Temperaturat ishin dukshëm nën mesatare mbi pjesët e mëdha të Alaskës, territoret Veriperëndimore të Kanadasë, Greenland dhe Siberinë lindore. Moti ishte gjithashtu shumë më i ftohtë se mesatarja në një rajon që përfshin pjesën më të madhe të Tibetit, Pakistanit dhe Indisë veriore, ku Delhi përjetoi ditën e tij më të ftohtë në një rekord të temperaturës që daton që nga viti 1901. Temperaturat ishin nën mesatare në një shkallë më të vogël në disa rajone të tjera.

Ekzistojnë më shumë ndryshueshmëri në temperaturat mesatare evropiane, por vlerat janë më pak të sigurta sepse mbulimi vëzhgues për gjithë kontinentin është relativisht i dendur. Mesataret e dymbëdhjetë muajve për Evropën ishin në një nivel të lartë që nga 2014 në 2016. Pavarësisht se ato ranë,  përsëri mbetën 0,5 ° C ose më shumë mbi mesataren e viteve 1981-2010. Mesatarët e dymbëdhjetë muajve janë rritur që nga atëherë, por përsëri kanë rënë në muajt e fundit. Mesatarja e fundit, për vitin kalendarik 2019, është 1.2 ° C mbi normën e viteve 1981-2010.

Periudha më e ngrohtë e tillë, që në Prill të 2018 deri në Mars 2019, ishte 1.5 ° C mbi mesataren. Sidoqoftë, viti 2019 është bërë viti kalendarik më i ngrohtë në rekord për Evropën në tërësi./abcnews.al