Zbulohet në një pllakë argjile 3,700-vjeçare, gdhendja më e vjetër e gjeometrisë së aplikuar

schedule09:30 - 9 Gusht, 2021

schedule 09:30 - 9 Gusht, 2021

Një matematicien australian ka zbuluar atë që mund të jetë shembulli më i vjetër i njohur i gjeometrisë së aplikuar, në një pllakë argjile babilonase 3,700-vjeçare. E njohur si Si.427, tableti mban një plan fushor që mat kufijtë e disa tokave, sipas The Guardian.

Pllaka daton nga periudha e Babilonisë së Vjetër midis 1900 dhe 1600 pes dhe u zbulua në fund të shekullit të 19 -të në atë që tani është Iraku. Ishte vendosur në Muzeun Arkeologjik të Stambollit para se Dr. Daniel Mansfield nga Universiteti i Uellsit të Ri Jugor ta gjurmonte atë.

Mansfield dhe Norman Wildberger, një profesor i asociuar në Universitetin e New South Wales, kishin identifikuar më parë një pllakë tjetër babilonase që përmbante tabelën trigonometrike më të vjetër dhe më të saktë në botë. Në atë kohë, ata spekuluan se pllaka ka të ngjarë të ketë pasur një përdorim praktik, ndoshta në rilevim ose ndërtim.

Ajo tabletë, Plimpton 322, përshkroi trekëndëshat me kënd të drejtë duke përdorur treshet e Pitagorës: tre numra të plotë në të cilët shuma e katrorëve të dy të parëve është e barabartë me katrorin e të tretit-për shembull, 32 + 42 = 52.

“Ju nuk keni dalë rastësisht me trigonometri, ju zakonisht bëni diçka praktike,” tha Mansfield. Plimpton 322 e vendosi atë në një kërkim për të gjetur pllaka të tjera nga e njëjta periudhë që përmbanin treshet e Pitagorës, duke e çuar përfundimisht në Si. 427.

“Si.427 ka të bëjë me një copë tokë që po shitet,” tha Mansfield. Në shkrimin kuneiform, me dhëmbëzimet e tij karakteristike në formë pykë, pllaka përshkruan një fushë që përmban zona kënetore, si dhe një lëmë dhe kullën aty pranë.

Drejtkëndëshat që përshkruajnë fushën kanë anët e kundërta me gjatësi të barabartë, duke sugjeruar që anketuesit e asaj periudhe kohore kishin shpikur një mënyrë për të krijuar linja pingul më saktë se më parë, sipas Mansfield.

“Ashtu si ne sot, ju keni individë privatë që përpiqen të kuptojnë se ku janë kufijtë e tyre të tokës, dhe gjeodeti del, por në vend që të përdorin një pjesë të pajisjeve GPS, ata përdorin treshet e Pitagorës,” shpjegoi ai.l.k/abcnews.al