Zbulohen pesë varre të lashta në Egjipt

schedule21:58 - 23 Mars, 2022

schedule 21:58 - 23 Mars, 2022

Pesë varre të lashta janë zbuluar kohët e fundit në Saqqara, një akropol jashtë Kajros. Ministria egjiptiane e Turizmit dhe Antikiteteve konfirmoi se varret janë të paktën 4000 vjet të vjetra, që datojnë nga Mbretëria e Vjetër dhe Periudha e Parë e Ndërmjetme.

Kjo e fundit është një kohë e errët në historinë e Egjiptit, pasi regjimi i Mbretërisë së Vjetër u prish dhe monumentet dhe veprat e artit u shkatërruan. Varret e sapo zbuluara janë një nga reliktet e pakta të mbijetuara nga periudha.

A view inside one of the tombs.

Varret, të cilat u gjetën pranë piramidës së mbretit Merenre I, u përkisnin disa prej zyrtarëve më të lartë të epokës, duke përfshirë këshilltarët e oborrit dhe priftërinjtë. Përveç mureve të pikturuara, dhomat përmbanin mbi 20 sarkofagë, lodra, varka druri, maska ​​dhe shumë objekte.

Mostafa Waziri, Secretary General of the Supreme Council of Antiquities, views hieroglyphics inside the tomb.

Ky zbulim më i fundit vjen vetëm pak muaj pasi Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve njoftoi zbulimin e varrit të një arkëtari të faraonit Ramses II të Mbretërisë së Re, gjithashtu në Saqqara.

A view inside the tomb of a man Pepi Nefhany at Saqqara.

Reporters prepare to enter one of the tombs at Saqqara on March 19.

Five ancient tombs uncovered in Egypt's Saqqara

/abcnews.al