Zbulohen monedhat e reja me portretin e monarkut Charles

schedule08:27 - 30 Shtator, 2022

schedule 08:27 - 30 Shtator, 2022

Janë zbuluar monedhat e reja me portretin e mbretit Charles, që do të hyjnë në qarkullimin e përgjithshëm brenda disa javësh.

BBC News iu dha një pamje e parë e monedhave dhe një kurorë përkujtimore prej 5 £ që përfshin një imazh të Mbretit nga skulptori britanik Martin Jennings.

Monedhat ndjekin traditën shekullore me monarkun që ndodhet në anë të kundërt me paraardhësen e tij.

Ashtu si me mbretërit e mëparshëm britanikë, dhe ndryshe nga Mbretëresha, ai nuk mban kurorë.

Mbreti Charles e miratoi personalisht figurën dhe u kuptua se ishte i kënaqur me ngjashmërinë.

Monedhat do t’u shiten koleksionistëve nga The Royal Mint nga fillimi i javës së ardhshme. Monedha 50p do të jetë e disponueshme për përdorim të përgjithshëm shumë përpara fundit të vitit, e shpërndarë sipas kërkesës nga bankat, shoqëritë e ndërtimit dhe zyrat postare.

Ato do të qarkullojnë me monedha që shfaqin mbretëreshën e ndjerë, kështu që ato 27 miliardë monedha do të pranohen ende në dyqane.

Anne Jessopp, shefe ekzekutive e The Royal Mint, tha se monedhat në përgjithësi zgjatën për 20 vjet, kështu që të dy monedhat e Mbretëreshës Elizabeth dhe mbretit Charles do të jenë në qarkullim së bashku për shumë vite në vijim.

Nga fillimi i vitit të ardhshëm, monedhat nga 1p deri në £2, të cilat përdoren në jetën e përditshme, do të qarkullojnë duke mbajtur të njëjtin imazh të mbretit Charles.

Ato do të dërgohen kur të jetë e nevojshme për të zëvendësuar monedhat e vjetra të dëmtuara dhe të konsumuara dhe për të mbuluar çdo kërkesë shtesë.

“Njerëzit nuk duhet të shqetësohen nëse kanë monedha me mbretëreshën. Ne do t’i mbajmë ato monedha në qarkullim,” tha zonja Jessopp.

Portreti zyrtar u krijua për t’i dhënë një pamje të arritshme Mbretit, dhe e njëjta gjë vlen edhe për mbishkrimin.

Monarkët e mëparshëm britanikë janë shënuar në mbishkrim duke përdorur versionin latin të emrit të tyre.

Megjithatë, monedhat e reja thonë Charles III në vend të Carolus.

Mbishkrimi i plotë që rrethon figurën lexon “CHARLI III • D • G • REX • ​​F • D • 5 PUNDS • 2022”, i shkurtuar nga latinishtja, që përkthehet në “Mbreti Charles III, me hirin e Perëndisë, mbrojtës i besimit”.

Pjesa e pasme e monedhës së re 5 £ tregon dy portrete të reja të Mbretëreshës, duke përshkruar udhëtimin e saj nga një monarke e re në një kryetare të gjatë të shtetit.

Në monedhën 50p, ana e pasme është një kopje e modelit të përdorur në Kurorën e vitit 1953.

Portreti i Mbretit Charles është modeli i parë i monedhës i ndërmarrë nga Martin Jennings, por skulpturat e tij publike përfshijnë poetët John Betjeman, në Stacionin St Pancras në Londër dhe Philip Larkin në Hull.

Ai përdori fotografi për të krijuar dizajnin, në vend të mbretit të ulur për një portret specifik.

“Është vepra më e vogël që kam krijuar, por është përulëse të dish se do të shihet dhe mbahet nga njerëzit në mbarë botën për shekujt që do të vijnë”, tha ai.

Monedhat do të prehen në vendin e The Royal Mint në Llantrisant, në Uellsin e Jugut, ku prodhuesi zyrtar i monedhave dhe kompania më e vjetër e Britanisë  u zhvendos për të akomoduar procesin e dhjetorizimit në 1967.

/Abcnews.al/