Zakoni 5-minutësh i përditshëm që do t’ju reduktojë stresin

schedule14:31 - 23 Janar, 2023

schedule 14:31 - 23 Janar, 2023

Keni 5 minuta kohë të lirë? Kjo është ajo që ju nevojitet për të ndryshuar humorin dhe për të larguar stresin. Një studim i ri i kryer nga Universiteti Stanford vërtetoi se 5 minuta frymëmarrje ishte mjaft efektive, nëse e krahasojmë këtë teknikë me një seancë të plotë meditimi.

Në mënyrë më të detajuar, mbi 100 pjesëmarrës praktikuan një nga 4 metodat e ndërgjegjes me lloje të ndryshme frymëmarrjeje çdo ditë për një muaj, duke arritur në përfundimin se një ishte ajo që me të vërtetë arriti të kishte rezultatet më spektakolare. Arsyeja e psherëtimës së biçikletës e cila u mundësoi pjesëmarrësve të ndryshonin disponimin e tyre përmes frymëmarrjes dhe të reduktonin stresin e tyre.

Metodat e përdorura ishin si më poshtë:

  • Psherëtima ciklike: Ju përqendroheni në nxjerrjen, pasi keni marrë dy thithje përmes hundës dhe një frymë të gjatë përmes gojës.
  • Frymëmarrja në kuti: Metoda kryhet duke thithur, mbajtur, nxjerrë, mbajtur, pra 4 kategori të barabarta frymëmarrjesh.
  • Hiperventilimi ciklik: Inhalimet e thella përmes hundës dhe nxjerrjet e gjata përmes gojës (25 cikle) të ndjekura nga 25-30 sekonda mbajtje të frymëmarrjes me mushkëri bosh.
  • Meditim standard: Nuk ka frymëmarrje, thjesht përqendrohuni në metodat e meditimit të ndërgjegjshëm.

Rezultatet

Megjithëse të gjithë pjesëmarrësit nga të gjitha grupet panë rezultate pozitive, metodat e frymëmarrjes pësuan përmirësime më të mëdha sesa ata që përdorën meditim.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që njerëzit që kanë meditim në jetën e tyre të përditshme duhet domosdoshmërisht të ndryshojnë metodën e ndërgjegjësimit që përdorin, pasi nevojiten kërkime të mëtejshme për të folur për rezultate absolute. Sigurisht, metodat e frymëmarrjes 5-minutëshe janë ideale për njerëzit që nuk kanë kohë dhe kanë nevojë për diçka të menjëhershme për të qetësuar emocionet e tyre.

E mira është se këto metoda mund t’i provoni në shtëpi, pa paguar asnjë lekë, gjë që do të kënaqë shumë njerëz. Ndaj, niseni ditën tuaj duke “humbur” 5 minuta nga koha juaj për frymëmarrje, për t’u siguruar që mëngjesi juaj të ketë një vazhdimësi të qetë. /abcnews.al