Vitaminat që luftojnë stresin në mënyrë natyrale

schedule16:58 - 25 Nëntor, 2021

schedule 16:58 - 25 Nëntor, 2021

Simptomat midis stresit dhe ankthit janë kaq të ngjashme, saqë shumë njerëz përdorin termat duke u përpjekur të përshkruajnë të njëjtën gjë.

Megjithatë, është e dobishme për të kuptuar ndryshimin midis tyre, pasi shumë vitamina ndihmojnë në luftimin e të dyjave. Simptomat e zakonshme midis ankthit dhe stresit përfshijnë:

 • Vështirësi për të fjetur
 • Vështirësi për t’u përqendruar
 • Ndryshimet në humor
 • Lodhje kronike

Sigurisht, ndërsa stresi është një problem afatshkurtër (si një email nga shefi juaj),  stresi është një emocion i vazhdueshëm që nuk largohet kurrë.

Pavarësisht nëse jemi duke përjetuar stres afatgjatë apo stres afatshkurtër, psikologët theksojnë se të dyja janë reagime emocionale në tru dhe në sistemin nervor.

Një grup i zgjeruar kërkimesh eksplorojnë se si dieta ndikon në mënyrën se si ndihemi dhe nëse vitaminat dhe mineralet specifike mund të ndihmojnë trurin tonë të balancojë më mirë reagimet emocionale ndaj sfidave të jetës.

Vitaminat që luftojnë stresin dhe ankthin – Vitaminat B

Trupi ynë ka nevojë për tetë vitamina B për një shëndet optimal:

 • Vitamina B1 (tiaminë)
 • Vitamina B2 (riboflavin)
 • Vitamina B3 (niacin)
 • Vitamina B5 (acidi pantotenik)
 • Vitamina B6 (piridoksinë)
 • Vitamina B7 (Biotinë)
 • Vitamina B9 (acidi folik)
 • Vitamina B12 (kobalaminë)

Të gjitha vitaminat B luajnë një rol të dobishëm në uljen e stresit dhe përmirësimin e humorit tonë. Një studim zbuloi se njerëzit që hanin ushqime të pasura me vitamina B panë përmirësime të konsiderueshme në ankth dhe stres , krahasuar me ata që nuk hanin ushqime të pasura me vitamina B.

Megjithatë, “arma e rëndë” në trajtimin e ankthit dhe stresit është vitamina B12. Vitaminës B12 është veçanërisht i fortë për menaxhimin dispozicion, pasi ka një korrelacion të fortë në mes të niveleve të ulëta të vitaminës B12 dhe rritjen e normave të ankthit dhe depresionit.

Vitamina B12 gjithashtu ka përfitime shtesë për kujdesin e trurit, si rritja e aftësisë për t’u përqendruar.

Sasia ditore e rekomanduar për vitaminën B12:

 • Të rriturit: 2.4 mg / ditë
 • Shtatzëna: 2.6 mg / ditë
 • Ushqyerja me gji: 2.8 μg/ditë

Burimet kryesore të ushqimit për vitaminën B12:

 • Predha të tilla si midhjet, midhjet dhe gaforret
 • Peshku, veçanërisht skumbri dhe salmoni
 • Shpendët pa yndyrë, të tilla si gjeldeti ose pula./abcnews.al