Varhelyi: Të përshpejtohet integrimi i Ballkanit, 30 mld € ndihmë por duhet të jeni të bashkuar

schedule18:52 - 5 Korrik, 2021

schedule 18:52 - 5 Korrik, 2021

Komisioneri i Bashkimit Evropian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelyi, gjatë fjalës së tij në Samitin e Berlinit është ndalur tek Integrimi I Ballkanit Perëndimor duke theksuar se luan një rol kryesor në planet e Bashkimit Evropian.

Varhelyi më tej ka shtuar se po investohet për mbylljen e hendekut ekonomik dhe të ndihmojnë rajonin me rimëkëmbjen pas Covid-19. Sipas tij plani për rimëkëmbjen e Ballkanit Perëndimor është me vlerë 30 miliard euro.

Mes të tjerash komisioneri i BE ka bërë apel që tregu u përbashkët rajonal apo ajo që ka nisur si “Shengeni Ballkanik” të bëhet funksional.

“Në Samitin e Procesit të Berlini me  Ballkanin Perëndimor sot: Rajoni luan një rol kryesor në planet tona për një Evropë më të begatë, të lidhur më mirë, më të gjelbër dhe më elastike. Kjo është arsyeja pse ne duhet të shpejtojmë integrimin e tij në BE.

Ne gjithashtu po investojmë shumë në mbylljen e hendekut ekonomik dhe të ndihmojmë me rimëkëmbjen pas COVID-19. Plani ynë Ekonomik dhe i Investimeve për Ballkanin Perëndimor me vlerë afër 30 miliardë € mund të jetë një ndryshues i lojërave. Por Plani do të funksionojë vetëm nëse rajoni funksionon si një.

Vendosja e Tregut të Përbashkët Rajonal duhet të bëhet realitet – Unë shpresoj në udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor për të ofruar këtë. Ashtu si ata bënë #RoamFree & #GreenLanes, të dyja ne synojmë t’i shtrijmë në BE.

Të kënaqur që me shpërndarjen e vaksinave COVID19 ne ishim në gjendje të rritnim fushatat e vaksinimit dhe që të gjashtë  vendet e Ballkanit Perëndimor janë tani në listën e partnerëve që mund të udhëtojnë në  BE. Ne gjithashtu do të shohim përpara për të mirëpritur Ballkanin Perëndimor në Certifikatën dixhitaleCOVID sa më shpejt të jetë e mundur.

Kur bëhet fjalë për të ardhmen e Procesit të Berlinit, Komisioni Europian është gati të luajë një rol të fortë, me pronësinë e rajonit çelësi i suksesit.” ka theksuar Varhelyi.e.l/abcnews.al/