Vaji i kokosit ka fituar shumë popullaritet vitet e fundit, edhe në fushën e bukurisë, pasi propozohet si një zgjidhje natyrale për kujdesin e lëkurës tuaj. Në fushën e gastronomisë, në fakt është promovuar si një alternativë më e shëndetshme e vajit të ullirit. Por a është i vërtetë ky pretendim?
Si vaji i ullirit ashtu edhe ai i kokosit përmbajnë të njëjtën sasi kalori dhe gram yndyrë për lugë gjelle.
Dallimi kryesor midis vajit të kokosit dhe vajit të ullirit
Megjithatë, ka dallime të qarta midis llojeve të yndyrave që përmbahen në dy vajra. Rreth 25% e yndyrës në vajin e ullirit janë yndyrna të pangopura, veçanërisht yndyrna të pangopura.
Yndyrnat e pangopura njihen si yndyrna të shëndetshme, miqësore për zemrën që mund të ulin nivelet e LDL ose kolesterolit të keq dhe të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Nga ana tjetër, vaji i kokosit përmban kryesisht yndyrna të ngopura, të cilat mund të rrisin kolesterolin LDL dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Sipas healthdigest.com “Midis të dyve, vaji i ullirit është një zgjedhje më e mirë, pasi yndyrat e pangopura mund të kenë një efekt të dobishëm në zemrën tuaj kur e hani atë me moderim dhe kur e përdorni për të zëvendësuar yndyrnat e ngopura dhe trans në dietën tuaj. Tha Annessa Chumbley, një dietologe dhe zëdhënëse e Shoqatës Amerikane të Zemrës në New York Times.
Kur të përdorni vaj kokosi dhe kur vaj ulliri
Ndërsa vaji i ullirit mund të jetë më i shëndetshëm për zemrën tuaj, kjo nuk do të thotë se vaji i kokosit është domosdoshmërisht i keq për ju ose se nuk duhet ta përdorni. Vaji i kokosit dhe vaji i ullirit kanë të dyja avantazhet dhe disavantazhet. Megjithëse vaji i kokosit është i lidhur me nivele më të larta të kolesterolit LDL, ai gjithashtu mund të rrisë HDL, ose kolesterolin e mirë. Kjo për shkak se vaji i kokosit përmban acid laurik, i cili nuk ndikon në rrezikun e sëmundjeve të zemrës aq sa acidet e tjera yndyrore të ngopura. Vaji i kokosit është gjithashtu një alternativë më e shëndetshme dhe më e shijshme ndaj gjalpit dhe funksionon mirë me pasta. Nga ana tjetër, vaji i ullirit shkon mirë me ushqimet e gatuara dhe sigurisht me sallatat.
Ndërsa vaji i kokosit dhe vaji i ullirit mund të përdoren gjithashtu për të gatuar ushqime të ndryshme, është e rëndësishme të theksohet se të dy vajrat kanë pika të ndryshme pirjeje . Pika e tymit është temperatura në të cilën një vaj fillon të pijë duhan. Meqenëse vaji i kokosit ka një pikë tymi më të lartë se vaji i ullirit, ai do të fillojë të dekompozohet në një temperaturë më të lartë. Kjo do të thotë se vaji i kokosit është më i mirë për gatim në temperatura më të larta, ndërsa vaji i ullirit është më i mirë për të gatuar në temperatura më të ulëta./abcnews.al