Ushtrimi më i mirë që forcon kujtesën dhe mendjen

schedule17:55 - 4 Korrik, 2021

schedule 17:55 - 4 Korrik, 2021

Yoga duket se ofron një nxitje të konsiderueshme në zonat e trurit të përfshira në kujtesë, të mësuarit, vendimmarrjes, rregullimin e emocioneve dhe shumë më tepër aftësi njohëse, sipas shkencëtarëve

A po kërkoni një mënyrë për të përmirësuar kujtesën tuaj, për të fituar kontrollin e emocioneve tuaja dhe për të rritur aftësinë tuaj për të bërë shumë gjëra në të njëjtën kohë? Një studim i ri mund të jetë vetëm motivimi që ju nevojitet për të futur yoga në jetën tuaj për t’u përmirësuar në të gjitha këto çështje.

Kjo për shkak se një përmbledhje e 11 studimeve të botuara më parë gjeti një lidhje midis lëvizjeve të yogas, meditimit dhe teknikave të frymëmarrjes dhe një rritje në madhësinë e zonave të rëndësishme të trurit të përfshira në të menduarit, vendimmarrjen, kujtesën dhe rregullimin e emocioneve.

Gazeta, botuar në Brain Plasticity, argumenton se përfitimet e trurit të yogas janë të ngjashme me ato të ushtrimeve aerobik , “por duhen studime më të kontrolluara mirë të ndërhyrjes për të konfirmuar këto zbulime fillestare”, tha Wayne, një asistent profesor i gerontologjisë dhe psikologjisë në Universitet. Jessica Damoiseaux, një nga autorët e studimit.

Në pesë nga 11 studimet, studiuesit përdorën teknikën e imazhit të trurit tek pjesëmarrësit, si para ashtu edhe pasi kishin përfunduar të paktën një program yoga çdo javë për një periudhë prej 10-24 javësh. Pjesa tjetër e studimeve krahasoi testet e trurit të atyre që praktikonin rregullisht yoga me ato të atyre që nuk kishin bërë kurrë një ushtrim të tillë .

Të kombinuara, studimet kanë sugjeruar një lidhje midis yogës dhe madhësisë së rritur të hipokampusit të trurit, një zonë që përfshihet në kujtesë dhe mësim, zvogëlohet me moshën dhe është e para që preket nga çmenduria dhe sëmundja Alzheimer.

Yoga gjithashtu është treguar për të forcuar amigdalën (zona e përfshirë në emocione), korteksin paraballor (zona e përfshirë në programim dhe vendimmarrje) dhe korteksin (zona që luan një rol në rregullimin e emocioneve, të mësuarit dhe kujtesës). Praktikuesit e yogës më në fund kanë provuar se janë më të mirë në testet e performancës mendore.

“Ka studime të panumërta që tregojnë se aktiviteti mendor dhe fizik është i nevojshëm për të ruajtur funksionin e trurit, me një shpjegim të mundshëm për kontributin e madh të yogës në këtë pjesë, është fakti që ajo ndërthur trupin dhe mendjen, duke aktivizuar kështu shumë rrugë të trurit. “Nëse, pra, dikush nuk ka praktikuar kurrë yoga, por dëshiron të përfitojë nga përfitimet e saj të mundshme të trurit, ne padyshim që e këshillojmë atë që ta provojë”, përfundojnë shkencëtarët./abcnews.al