Arrat janë një ushqim i shëndetshëm që na ndihmon shumë më tepër sesa për “shuarjen” e urisë tuaj.
Sipas një studimi të ri nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë, arrat nxisin bakteret e mira në zorrë, të cilat nga ana tjetër kontribuojnë në përfitimin e zemrës.
Në një studim të kontrolluar të rastësishëm, studiuesit zbuluan se konsumimi i përditshëm i arrave në një dietë të shëndetshme shoqërohej me një rritje të baktereve specifike që promovojnë shëndet të mirë. Përveç kësaj, këto ndryshime në bakteret e zorrëve u shoqëruan me përmirësime në disa faktorë rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.
“Arrat provojnë të jenë një fakt e mirë për shëndetin e zemrës dhe zorrëve”, shkruan Kristina Petersen, asistente profesore në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, në një artikull në Journal of Nutrition.
Ajo shton se, “duke zëvendësuar një fakt, veçanërisht nëse është i pashëndetshëm, me arra ju bëni një ndryshim të vogël që përmirëson dietën tuaj. Dhe studimet kanë treguar se përmirësimet e vogla në të ushqyerit kanë përfitime të mëdha shëndetësore. “Ngrënia e një grushti arra në ditë është një mënyrë e mirë për të përmirësuar shëndetin e tretjes dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës”.
Studimet e mëparshme kanë treguar se arrat e kombinuara me një dietë me pak yndyra të ngopura mund të kenë përfitime për shëndetin e zemrës. Për shembull, ngrënia e arrave është treguar se ul kolesterolin dhe presionin e gjakut.
Hulumtime të tjera kanë treguar ndryshime në mikrobiomën e traktit gastrointestinal që lidhen me përfitimet kardiovaskulare të arrave.
Studimi
Megjithatë, në studimin aktual, studiuesit pyetën 42 njerëz mbipeshë ose obezë, të moshës 30-65 vjeç, të cilët, përpara se të bashkoheshin me kampionin, hëngrën një dietë klasike amerikane për dy javë, duke zgjedhur rastësisht të ndiqnin një nga tre dietat që të gjitha kishin nivele të ulëta yndyrë. Dietat përmbanin, një arrë, tjetra acid alfa-linolenik (ALA) dhe acide yndyrore të pangopura pa arra dhe e treta acid oleik pa arra.
Në të tre dietat, arrat ose vajrat bimore zëvendësuan yndyrnat e ngopura dhe të gjithë pjesëmarrësit duhej t’i ndiqnin ato me besnikëri për gjashtë javë me pushime.
Për analizën e mikrobiomës së zorrëve, studiuesit mblodhën mostra të jashtëqitjes 72 orë para fillimit të studimit dhe gjatë tre periudhave të dietës së synuar.
“Arrat kanë kontribuar në pasurimin e numrit të baktereve të zorrëve që janë shoqëruar në të kaluarën me përfitime shëndetësore. Një prej tyre është bakteri Roseburia i cili ka qenë i lidhur me mbrojtjen e murit të zorrëve. U pasuruan edhe kolonitë e Eubacteria eligens dhe Butyricicoccus”, shpjegon Dr. Petersen.
Ekipi gjeti gjithashtu lidhje të rëndësishme midis ndryshimeve në mikrobiomën e zorrëve dhe faktorëve të rrezikut për sëmundjet e zemrës pas ngrënies së arrave. Bakteri Eubacterium eligens lidhej në mënyrë të kundërt me ndryshimet në matje të ndryshme të presionit të gjakut, pra sa më e madhe të ishte kolonia e këtij bakteri aq më të mëdha do të ishin reduktimet e faktorëve të rrezikut.
Gjithashtu, sa më shumë baktere në gjininë Lachnospiraceae, aq më të mëdha janë reduktimet e presionit të gjakut, kolesterolit total dhe kolesterolit jo-HDL./abcnews.al