Ushqimi kundër kancerit që ka më shumë kalcium se qumështi

schedule07:43 - 19 Tetor, 2021

schedule 07:43 - 19 Tetor, 2021

Është “ushqimi mbijetues” ideal pasi nuk kërkon kushte të veçanta të ruajtjes, mund të konsumohet pa përgatitje, ndërsa në të njëjtën kohë është veçanërisht i dobishëm për shëndetin.

I njohur edhe si “çokollatë e shëndetshme”, karkalecat janë një ushqim tepër ushqyes. Ato janë veçanërisht të dobishme për shëndetin tonë sepse janë të pasura me antioksidantë, lëndë ushqyese dhe elementë gjurmë.

Karakteristikat e tyre antioksiduese janë për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave polifenole dhe tanine.

Karakteristikat e forta të kokrrës së karkalecit:

  • Për shkak të pranisë së të paktën gjashtë antioksidantëve që veprojnë si mbrojtës për qelizat, karkalecat kanë një efekt të rëndësishëm anti-kancer duke parandaluar formimin e tumoreve.
  • Ato janë të pasura me kalcium, pasi përmbajnë 350mg për 100gr. Për krahasim, qumështi përmban vetëm 120 deri në 130 mg kalcium për 100g, i cili nuk asimilohet mirë në rastin e qumështit të lopës së pasterizuar
  • Karobët nuk përmbajnë acid oksalik, si çokollata, e cila tenton të zvogëlojë aftësinë e trupit për të tretur kalciumin. Edhe pse janë shumë të ëmbla, ato përmbajnë 60% më pak kalori sesa çokollata.
  • Ato përmbajnë sheqerna në një pjesë të madhe (50%), nga të cilat 30% është sheqer rrushi.
  • Ato përmbajnë vitamina B dhe β-karoten (një pararendës i vitaminave A), minerale (kalium, magnez, kalcium, fosfor) dhe elementë gjurmë (hekur, mangan, bakër, krom, nikel).
  • Ato përmbajnë taninë, substanca fibroze si linjina që kanë një efekt ulës të kolesterolit, kanë efekte pozitive në nivelet e glukozës në gjak dhe përdoren kundër diabetit dhe obezitetit.
  • Është i pasur me fibra që ndihmojnë në funksionimin e duhur të zorrëve dhe qetësojnë stomakun.
  • Ato nuk përmbajnë gluten, dhe indeksi i tyre glicemik është shumë i ulët. Ato nuk përmbajnë kafeinë dhe janë krejtësisht të përshtatshme për diabetikët.

Vetitë shëruese të kokrrës së karkalecit

  • Ndihmon në trajtimin e astmës dhe lehtëson kollën dhe ftohjet dhe prandaj përdoret si bazë për shumë shurupe dhe ilaçe.
  • Në rast se jemi në dietë, është ideale, pasi përmban pak yndyrë.
  • Sipas të lashtëve, karobi ndihmon në rritjen e dëshirës seksuale dhe numrin e spermës.
  • Ndryshe nga çokollata, ajo nuk përkeqëson simptomat e stresit të tilla si ankthi, frymëmarrja e cekët dhe aritmitë.