Ushqimet e shëndetshme që na bëjnë të ndihemi të lirshëm

schedule15:46 - 15 Gusht, 2021

schedule 15:46 - 15 Gusht, 2021

“Comfort Food” është ushqimi që na bën të ndihemi të lirshëm. Në disa raste sepse i ngjan kuzhinës së mamasë ose gjyshes në të tjerat, sepse karakteri i ekuilibruar i shijes i pëlqen të gjithëve. Është ushqimi që na jep kënaqësi si në stomak ashtu edhe në tru, është ai që ka një dimension mbushës dhe të këndshëm. Por zakonisht ai ka disa anë negative, psh. kaloritë që janë një prej tyre. Duke u kujdesur për disa detaje, ky lloj ushqimi bëhet gjithashtu i shëndetshëm. Këtu janë disa pjata të tilla.

Petë me perime
Kush nuk i do petë? Ndoshta askush. Në vend që t’i ngarkoni me djathëra yndyrore dhe copa të ftohta, zgjidhni t’i mbushni me perime. Specat, kërpudhat, qepa, preshi, karota, janë disa prej tyre. Konsideroni gjithashtu ta bëni atë me makarona integrale.

Spageti me domate të freskëta
Përdorni vetëm vaj ulliri në këtë recetë dhe në salcë përdorni vetëm domate të freskëta, barishte dhe barishte të tokës greke, nga borziloku dhe rozmarina deri tek rigoni dhe trumza.

Pule e pjekur
Hiqni lëkurën dhe yndyrën nga këmbët dhe gjinjtë e pulës, përdorni vetëm vaj ulliri, erëza dhe limon. Ulni kripën dhe shtoni erëzat, për një vakt edhe më të shëndetshëm.

Patate të pjekura me mish të grirë dhe fasule (djegës)
Është e vështirë të konsiderosh një patate të pjekur si pjesë e një vakti të mirë, të bërë në shtëpi. Sidoqoftë, nuk është patatja ajo që duhet fajësuar për këtë, por pjatat anësore jo të shëndetshme që e mbulojnë atë (kripë, gjalpë, proshutë, salcë kosi). Në vend të kësaj, bëni djegës të thjeshtë (nga viçi i grirë dhe fasulet e kuqe) dhe shijoni një vakt vërtet ushqyes të lartë në proteina dhe fibra.

Omeletë me kërpudha dhe rukola
Një vakt i plotë proteinik me kalori dhe yndyrë jashtëzakonisht të ulët. Sekreti këtu nuk është të mbingarkoni pjatën me copa të ftohta, djathëra, patate dhe gjëra të tjera të majme.

Një sekret i vogël
Ju mund t’i bëni të gjitha ushqimet e pashëndetshme më të shëndetshme, për sa kohë që i përgatitni vetë. Do të kurseni edhe 50% të kalorive. Ju gjithashtu do të hiqni qafe të gjitha këto aditivë. Për shembull, duke bërë majonezë (me vezë dhe vaj ulliri të lehtë) dhe duke i skuqur patatet e skuqura, do të jeni në gjendje të kurseni deri në 50% të kalorive, por gjithashtu të shijoni ushqimin tuaj të preferuar të rehatisë. Në të njëjtën mënyrë ju mund të përdorni djathëra me pak yndyrë dhe copa të ftohta për picën tuaj të preferuar, për shembull. “Truku” është të zëvendësoni natyralin me atë të përpunuar, të bërë në shtëpi me atë të blerë./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!