U ndërtua për 5 ditë, çifti zhvendoset në shtëpinë e printuar 3D

schedule18:04 - 2 Maj, 2021

schedule 18:04 - 2 Maj, 2021

Një çift hollandez është zhvendosur në një shtëpi të printuar 3D, e cila mund të ndryshojë mënyrën e jetesës në të ardhmen. Shtëpia e pensionistëve, Elize Lutz dhe Harrie Dekkers është një shtëpi njëkatëshe, e cila duket një gur gjigand me dritare.

Shtëpia është e përbërë nga 24 elementë betoni të "shtypur" nga një makinë që hedh shtresa mbi shtresën e betonit, para se të shtoheshin prekjet e fundit - të tilla si një çati -.  Shtresat u japin një strukturë ribbed mureve të saj, brenda dhe jashtë (në foto)

Më shumë sesa një eksperiment, shtëpia u ndërtua për të qenë e banueshme për disa dekada dhe ishte projektuar të ngjante me një gur për t’ju përshtatur mjedisit natyror. Përbëhet nga 24 elementë betoni, që u shtypën shtresë për shtresë në një fabrikë në Eindhoven.

Një çift holandez është zhvendosur në shtëpinë e parë në Evropë të shtypur në 3D (foto) - për të cilën zhvilluesit pretendojnë se mund të ndërtohet nga e para në vetëm pesë ditë

Sipas kompanisë, ky është projekti i parë i strehimit në botë i bazuar në shtypjen me beton 3D. Në të ardhmen, ndërsa Hollanda kërkon mënyra për të zgjidhur një mungesë kronike të strehimit, një ndërtim i tillë mund të bëhet i zakonshëm.

Shpresa është që shtëpi të tilla, të cilat ndërtohen më shpejt sesa shtëpitë tradicionale dhe përdorin më pak beton, mund të bëhen një faktor në zgjidhjen e mungesave të banesave në një vend me një popullsi prej 17. milion njerëz dhe në rritje.  Në foto, një nga dhomat e gjumit

Tani për tani, shtëpia duket e çuditshme me shtresat e saj të betonit të shtypur qartë të dukshëm ¿dhe madje edhe disa vende ku problemet e shtypjes shkaktuan papërsosmëri (në foto)

Shtëpia e re në pension Elize Lutz, 70, dhe 67-vjeçarja Harrie Dekkers (në foto) në Eindhoven, në Holandë, është një shtëpi njëkatëshe me dy dhoma gjumi 94 metra katrorë që i ngjan një gur me dritare.