Truku i lehtë që rrit kujtesën

schedule12:54 - 22 Shtator, 2021

schedule 12:54 - 22 Shtator, 2021

Dëshironi të mësoni një aftësi të re lehtë dhe shpejt? Pastaj sigurohuni që të bëni pushime të mjaftueshme për t’i lejuar trurit të asimilojë informacionin e ri në mënyrë efektive.

Kjo taktikë rekomandohet të paktën nga studiuesit e Harvardit dhe ata madje flasin me dëshmi: Sipas një studimi të fundit të botuar në Cell Reports, marrja e pushimeve të shkurtra gjatë praktikimit të një aftësie të re ju sjell një hap më afër përsosjes së saj dhe bërjes mjeshtër.

Pjesëmarrësit e studimit të dorës së djathtë ranë dakord të përdorin dorën e majtë për të shtypur në ekran një seri prej gjashtë numrash që ata panë në ekranin e kompjuterit. Ata u përpoqën të preknin numrat në ekranin me prekje sa më shpejtë që të mundnin për dhjetë sekonda, pasi fillimisht bënë një pushim dhjetë minutash për një total prej 36 minutash.

Valët e trurit të regjistruara gjatë këtij eksperimenti treguan se truri “e mbante mend” procesin, duke përsëritur shpejt punën e tastierës dhjetëra herë gjatë pushimeve. Pra, sa më shumë përsëritje të bënte truri, aq më mirë njerëzit ishin gjatë praktikës.

Prandaj, herën tjetër që dëshironi të mësoni diçka, nga lodhja e mendjes për një kohë të gjatë, pa qenë në gjendje të asimiloni njohuritë e reja, përqendrohuni në pushimin e mendjes në mënyrë që të “thithni” më mirë informacionin./abcnews.al