Tre ditë nga “revolucioni” duhet të saktesojmë disa gjëra!

schedule10:26 - 8 Shkurt, 2023

schedule 10:26 - 8 Shkurt, 2023

Nga Edvin Kulluri
Meqenese jemi 3 dite nga “revolucioni” duhet te saktesojme disa gjera!
Bota ka njohur disa revolucione: ate francez, amerikan, sovjetik, kinez, iranian etj.. Si rregull revolucionet percaktohen si “ndryshim me force i nje sistemi qeverises ne nje sistem te ri”! Shqiperia aktualisht eshte nje “republike kushtetuese” qe garanton te drejtat dhe lirite themelore te individit permes ndarjes dhe kontrollit reciprok te pushteteve, qe praktikisht jane cenuar dukshem prej ndryshimeve kushtetuese te vitit 2008 dhe kodit zgjedhor te po atij viti. Pra nuk kemi te bejme me revolucion por restaurim kushtetues!
Keshtu qe nevoja per nje forme te re qeverisjesje si fjala vjen komunizmi, fashizmi, monarki, autokraci fetare etj.. qe jane kunder parimit te ndarjes se pushteteve me qellim garantimin e te drejtave natyrore, politike, ekonomike dhe mbase sociale te individit dhe grupeve shoqerore eshte e panevojshme dhe e pavend!
Atehere biem ne opsionin e dyte: rebelim! Dmth qe njera pale politike qe eshte ne opozite, kerkon rivendosjen e plote te rregjimit demokratik permes forces! Pyetja shtrohet: a mund te rebelohen ata qe jane bashkepergjegjes per cenimin e parimit te ndarjes se pushteteve permes ndryshimeve te vitit 2008? Mbase, por ne histori nuk ka asnje revolucion apo rebelim qe te kete ndryshuar apo rrezuar “sistemin qeverises”’apo ushtrimin e saj permes atyre qe e kane ndertuar po vete!
Ndaj si termi “revolucion” apo “rebelim” po perdoren jashte kontekstik historik dhe konkret!