Testi që mund të parashikojë se sa do të jetoni

schedule15:21 - 29 Dhjetor, 2022

schedule 15:21 - 29 Dhjetor, 2022

Testi që mund të parashikojë se sa është jetëgjatësia juaj, është më i thjeshtë nga sa e imagjinoni dhe gjithçka që ju kërkon është të uleni në dysheme!

Është botuar nga European Journal of Cardiovascular Prevention (EJCP) dhe mund të llogarisë se cilat janë shanset e vdekshmërisë nga secili. Pra, ajo që duhet të bëni është të uleni në dysheme dhe të ngriheni me një kusht: mos u mbështetni në asgjë, madje as në gjunjë. Ok, nuk është kaq e thjeshtë në fund të fundit, por kur e kemi shkruar, kemi dashur të kemi parasysh që nuk duhet të dish fizikën bërthamore për ta provuar.

Ky test specifik bazohet në gjendjen tonë muskuloskeletore, e cila është një nga treguesit më të mëdhenj të jetëgjatësisë, veçanërisht për ata mbi 50 vjeç. Nëse tashmë jeni ulur në dysheme, ajo që duhet të bëni për të vlerësuar lëvizjet tuaja është të vlerësoni përpjekjen që bëre që të ngriheshe me një 10 të përsosur në një maksimum prej dy minutash.

Studiuesi kryesor Dr. Claudio Gil Araujo nga Klinika e Mjekësisë Sportive në Rio de Janeiro shpjegon se: “Nëse një burrë apo grua në moshë të mesme mund të ulet dhe të ngrihet nga dyshemeja, duke përdorur më së shumti njërën dorë, ai është në gjendje shumë të mirë muskuloskeletore, por shanset e tij për jetëgjatësi janë shumë më të mira”.

Ju mund të jepni 5 pikë për uljen dhe 5 pikë për përpjekjen për të ngritur në këmbë. Por tani do të filloni të zbritni pikë. Pse; Për çdo ndihmë që keni përdorur. Ne thamë, ju harroni këmbët/ krahët! Nëse jeni të shqetësuar për rezultatin, është koha t’ju them se nëse keni shënuar 8 ose më shumë, jeni në një rrezik më të ulët të vdekjes.

Në fakt, për çdo pikë që mbledh mbi 8, shanset për vdekje të parakohshme nga çdo shkak ulen me 21%. Nga ana tjetër, rreziku i vdekjes është veçanërisht i lartë nëse rezultati juaj për t’u ulur në dysheme pa asnjë ndihmë ishte i ulët./abcnews.al