Studimi: Varfëria, papunësia dhe mungesa e arsimit rrisin gjasat për çrregullime mendore

schedule20:46 - 8 Shkurt, 2023

schedule 20:46 - 8 Shkurt, 2023

Një studim i ri i bërë në Finlandë ka treguar se njerëzit me të ardhura të ulëta, mungesa e punësimit dhe nivele të ulëta arsimore kanë më shumë gjasa të diagnostikohen me një çrregullim mendor në një moment të jetës së tyre sesa njerëzit që sigurojnë të ardhura dhe janë të arsimuar.

Sondazhi zbuloi se më shumë se gjysma e njerëzve (58%) me arsim të ulët (që kanë studiuar deri në fillore) nga mosha 30 deri në 52 vjeç kanë gjasa të zhvillojnë një çrregullim mendor, krahasuar me 45% që punonin dhe 36% për ata që kishin përfunduar arsimin e mesëm dhe të lartë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Kristian Hakulinen i Departamentit të Psikologjisë në Universitetin e Helsinkit, i cili botoi në Journal of Epidemiology & Community Health analizoi të dhënat për më shumë se 1.2 milion njerëz, duke lidhur statusin e tyre socio-ekonomik dhe arsimor me gjasat për të zhvilluar skizofreni, çrregullim ankthi, abuzim me substancat, etj. Pjesëmarrësit u ndoqën për një dekadë, gjatë së cilës rreth një e katërta (26%) u diagnostikuan me një çrregullim mendor.

U gjet një korrelacion i qartë midis statusit të ulët socio-ekonomik dhe rrezikut të çrregullimeve mendore. Papunësia në veçanti u shoqërua me dyfishin e gjasave për një diagnozë të tillë më vonë në jetë. /abcnews.al