Universiteti i Maryland (UMD) ka bashkëpunuar me Universitetin Cornell dhe Universitetin Stanford për të vlerësuar për herë të parë efektet e bëra nga njeriu të ndryshimit të klimës në rritjen e produktivitetit bujqësor global. Në një studim të ri të botuar në ‘Nature Climate Change’, studiuesit zhvilluan një model të fuqishëm të efekteve të motit në produktivitet, duke parë produktivitetin si në prani ashtu edhe në mungesë të ndryshimeve klimatike. Rezultatet tregojnë një ulje prej 21% të prodhimtarisë globale bujqësore që nga viti 1961, e cila sipas studiuesve është e barabartë me humbjen e plotë të 7 viteve të fundit të rritjes së produktivitetit. Kjo punë sugjeron që bujqësia globale po bëhet gjithnjë e më e prekshme nga efektet e vazhdueshme të ndryshimit të klimës, me rajonet më të ngrohta si Afrika, Amerika Latine dhe Karaibet që goditen më rëndë.
“Studimi ynë sugjeron që faktorët e lidhur me klimën dhe motin tashmë kanë pasur një ndikim të madh në produktivitetin bujqësor”, thotë Robert Chambers, profesor në Bujqësinë dhe Ekonominë e Burimeve (AREC) në UMD dhe një studiues i vlerësuar i produktivitetit bujqësor. “Ne përdorëm modelin në këtë dokument për të vlerësuar se si do të dukeshin modelet totale të produktivitetit të faktorit në mungesë të ndryshimit të klimës.”
Produktiviteti i faktorit total është një llogaritje që përdoret për të matur rritjen e një industrie, në këtë rast të bujqësisë. Sidoqoftë, bujqësia është një industri unike sepse jo të gjitha inputet që përcaktojnë produktivitetin janë në kontrollin e drejtpërdrejtë të fermerit, si moti për shembull. Chambers dhe Ariel Ortiz-Bobea (autori kryesor në këtë vepër nga Universiteti Cornell dhe alum UMD AREC) kanë qenë pioniere në llogaritjet e reja të produktivitetit në bujqësi për të përfshirë të dhënat e motit në një mënyrë që nuk është adresuar historikisht, duke sjellë një saktësi të re në këto lloje të modelet e klimës.
“Kur një fermer merr një vendim ekonomik si ajo që duhet të mbjellë në qershor, ne nuk do ta dimë domosdoshmërisht rezultatin e këtij vendimi deri në 6 muaj më vonë,” shpjegon Dhomat. “Pra, ekziston një ndërprerje e veçantë midis inputeve dhe rezultateve, dhe ngjarje të rastësishme si moti mund të ndikojnë rëndë në të. Produktiviteti është në thelb një llogaritje e inputeve tuaja krahasuar me rezultatet tuaja, dhe në shumicën e industrive, mënyra e vetme për të marrë rritje është me inputet e reja. Matja e produktivitetit bujqësor nuk ka përfshirë historikisht të dhëna për motin, por ne duam të shohim tendencat për këto inpute që janë jashtë kontrollit të fermerit. ”
Në këtë rast, të dhënat e motit ishin një pjesë integrale e modelit, duke parë produktivitetin si në prani ashtu edhe në mungesë të ndryshimeve klimatike. Ndërsa puna e mëparshme e Dhomave të Shkëncës së Avancuar jep detaje rreth efekteve specifike rajonale të ndryshimit të klimës në produktivitetin bujqësor të SH.B.A.-së, ky punim kishte një fokus më global.

“Studimi ynë na lejon të krahasojmë efektet e SHBA në krahasim me rajonet e tjera të botës”, thotë Dhomat. “Ndikimet për SH.B.A. janë të matshme dhe negative, por ato duket të jenë shumë më të vogla se për rajonet e tjera, në veçanti Afrikën.”
Në fakt, studimi zbulon se ndërsa rritja globale e produktivitetit bujqësor është ngadalësuar me rreth 21% që nga viti 1961, zona si Afrika, Amerika Latine dhe Karaibet që janë në rajone me klimë më të ngrohtë tashmë kanë përjetuar ngadalësime të rritjes prej 26-34%. Shtetet e Bashkuara duket të jenë më pak të prekura, me ngadalësime të rritjes me afërsisht 5-15%.
“Disa njerëz mendojnë për ndryshimin e klimës si një problem të largët, diçka që duhet të shqetësojë kryesisht brezat e ardhshëm. Por kjo e vë re faktin që njerëzit tashmë kanë ndryshuar klimën”, thotë Ortiz-Bobea. “Në përgjithësi, studimi ynë zbulon se ndryshimet klimatike antropogjene të bëra nga njeriu tashmë kanë një ndikim joproporcional në vendet e varfëra që varen kryesisht nga bujqësia. Duket se progresi teknologjik nuk është përkthyer ende në më shumë qëndrueshmëri ndaj klimës.”
“Nuk është ajo që mund të bëjmë, por është vendi ku jemi drejtuar,” shtojnë Dhomat. “Kjo na jep një ide të tendencave për të ndihmuar të shohim se çfarë të bëjmë në të ardhmen me ndryshime të reja në klimë që janë përtej asaj që kemi parë më parë. Ne jemi parashikuar të kemi gati 10 miliard njerëz për të ushqyer deri në 2050, kështu që sigurohuni produktiviteti ynë nuk është vetëm i qëndrueshëm, por rritja më shpejt se kurrë më parë është një shqetësim serioz “./abcnews.al

