Studimi: Femrat pinë alkool më shumë se meshkujt

schedule18:49 - 13 Shtator, 2023

schedule 18:49 - 13 Shtator, 2023

Dallimi gjinor në sasinë e alkoolit të konsumuar po zvogëlohet, dhe sëmundjet dhe komplikimet që janë pasojë e efekteve të alkoolit tek gratë janë në rritje – nga çrregullimet e metabolizmit dhe sistemit imunitar e deri te kanceri i gjirit.

Hulumtimet e reja tregojnë se ndërsa burrat kanë ende më shumë gjasa të vdesin nga sëmundjet e lidhura me alkoolin, hendeku po ngushtohet, me gratë që ngrenë një gotë po aq shpesh sa burrat.

Gratë pinë më së shumti në të tridhjetat dhe të dyzetat, dhe raporti i popullsisë është 49 me 55 për gratë.

“Ndryshe nga drogat e forta, alkooli konsiderohet një ves më pak i rrezikshëm që mund të lehtësojë stresin. Është e ligjshme dhe e disponueshme për të gjithë në shoqëri, “thotë Druthi Petel, një specialist i psikiatrisë së varësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Miami. Efekti i alkoolit varet nga struktura fizike

Edhe sasi të vogla të verës, birrës apo koktejeve rrezikojnë shëndetin. Vitin e kaluar, Federata Botërore jofitimprurëse e Zemrës sfidoi idenë e përhapur se një gotë verë në ditë është e mirë për shëndetin. Ata theksuan se çdo sasi e alkoolit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe aneurizmave.

Edhe kur konsumojnë të njëjtën sasi alkooli si burrat, gratë janë më të ndjeshme ndaj efekteve të tij negative. Ekspertët e justifikojnë këtë me faktin se femrat kanë më shumë inde yndyrore dhe më pak ujë se meshkujt me peshë të ngjashme, gjë që rezulton në një përqendrim më të lartë të alkoolit në gjak. Gratë gjithashtu kanë më pak enzima që metabolizojnë alkoolin. Luhatjet e tyre hormonale mendohet se luajnë një rol në atë se sa shpejt shpërbëhet alkooli.

Sipas hulumtimeve, femrat që konsumojnë alkool kanë më shumë probleme shëndetësore sesa meshkujt. Gjithashtu, gratë që pinë dy pije në ditë ose më pak kanë një rrezik të shtuar të vdekjes.

Sipas studiuesve, sipas statistikave të bëra në vitin 2018, numri i tyre është rritur në mënyrë dramatike. Vdekshmëria te femrat rritet çdo vit me 15 për qind, ndërsa te meshkujt me 12.5 për qind.

“Këto të dhëna nuk priten dhe krahas përdorimit të alkoolit po rritet edhe përdorimi i opiumeve. Shpesh ato përzihen dhe shkaktojnë kolaps dhe vdekje”, thotë Ibrahim Karai, bashkëautor i studimit përgjegjës për shëndetin e popullatës. hulumtim, nga Universiteti Hofstra në Hempstead, Nju Jork.

Vdekja nga helmimi nga alkooli vjen shpejt, shpesh për shkak të dështimit të papritur të zemrës ose dështimit të mëlçisë dhe pankreasit.

Konsumimi i shpeshtë i alkoolit mund të çojë në kancer të gjirit dhe rreziku gjatë gjithë jetës mund të rritet deri në 9 për qind nëse pini vetëm një pije në ditë. Kjo është kur sistemi imunitar është i rrezikuar, gjë që mund të rrisë infeksionet dhe të vështirësojë rikuperimin pas operacionit.

Problemet e fertilitetit dhe menopauza e hershme janë gjithashtu të lidhura me alkoolin. Gratë që pinë tepër i vënë fëmijët e tyre në rrezik të problemeve fizike, mendore dhe të sjelljes.

“Rreth 29.5 milionë amerikanë kanë një çrregullim të përdorimit të alkoolit. Por gratë që kanë një problem kërkojnë ndihmë më rrallë se burrat. “Çdo vit, shtatë për qind e burrave dhe katër për qind e grave diagnostikohen me alkoolizëm,” thotë Druthi Petel, një specialist në psikiatrinë e varësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Majamit.

“Ata që shpesh mbështeten te alkooli për të përballuar stresin ose që përjetojnë rregullisht simptoma të mbikonsumimit, si letargjia ose të menduarit e turbullt, duhet të flasin me mjekun e tyre. “Mjeku mund të rekomandojë të vizitoni një terapist për të mësuar teknika alternative të menaxhimit të stresit ose që personi të bashkohet me një grup mbështetës,” vuri në dukje Petel.

Rekomandohet gjithashtu një vizitë te një psikiatër i cili mund të përshkruajë barna për të reduktuar dëshirat si naltrexone, disulfiram dhe acamprosate. Megjithatë, siç u theksua në studimin e Karait, këto barna – si shumë të tjera – janë studiuar kryesisht tek burrat, kështu që nuk është e sigurt se sa përmirësojnë shëndetin ose vdekshmërinë e grave.

“Pagjumësia është zhdukur, e zëvendësuar nga një gjumë i thellë dhe cilësor i natës. Lëkura ime është më e pastër, disponimi im është më i mirë dhe nuk ka ndryshime të papritura të humorit dhe përqendrimi im për punën është i shkëlqyeshëm”, tha një grua e varur nga alkooli.