Studimi: Fëmijët nga mosha 9 vjeç janë të ekspozuar ndaj pornografisë

schedule14:31 - 31 Janar, 2023

schedule 14:31 - 31 Janar, 2023

Fëmijëve i kanosen rreziqe të ndryshme në internet, duke filluar nga përndjekja, bullizimi, kërcënimet dhe pedofilia. Por diçka që nuk flitet mjaftueshëm është ekspozimi i tyre ndaj pornografisë.

Sipas një studimi fëmijët nga mosha 9 vjeç ose më të vegjël, ata kanë ndeshur imazhe pornografike në faqe të ndryshme, si Youtube, Instagram, Facebook, etj.

Fëmijët po ekspozohen ndaj pornografisë në internet nga mosha nëntë vjeç, sipas një studimi për komisionerin e fëmijëve për Anglinë.

Një e katërta e 16-21-vjeçarëve panë për herë të parë pornografi në internet ndërsa ishin ende në shkollën fillore. Deri në moshën 13-vjeçare, 50% ishin ekspozuar ndaj tij.

Gjetjet kanë qenë të lidhura me vetëvlerësimin e ulët tek të rinjtë dhe pikëpamjet e dëmshme për seksin dhe marrëdhëniet.

Komisionerja Dame Rachel de Souza tha se ishte “thellësisht shqetësuese”.

Në një anketë përfaqësuese kombëtare me më shumë se 1000 16-21-vjeçarë, 38% kishin gjetur rastësisht përmbajtje pornografike.

“Dhuna” shihet si normale

Nga mosha 18-21 vjeç, 79% kishin parë pornografi që përfshinte dhunë seksuale si fëmijë.

Pothuajse gjysma e të rinjve thonë se vajzat presin që seksi të përfshijë agresion fizik, siç është kufizimi i rrugëve të frymëmarrjes, thotë raporti i komisionerëve.

Një 12-vjeçare i tha Dame Rachel-it se i dashuri i saj e kishte “mbytur” atë gjatë puthjes së tyre të parë. Ai e kishte parë atë në pornografi dhe mendoi se ishte normale.

Ekspertët i bëjnë thirrje çdo të rrituri në një pozicion të përgjegjshëm që t’i marrë seriozisht problematikat.

“Nuk duhet të ndodhë që fëmijët e vegjël të ndeshen me pornografi të dhunshme dhe mizogjene në faqet e mediave sociale,” thotë Dame Rachel.

“Unë me të vërtetë besoj se pas 20 vitesh do të tmerrohemi nga përmbajtja ndaj së cilës po ekspozohen fëmijët. Më lejoni të jem e qartë, pornografia në internet nuk është ekuivalente me një revistë që mund të hasin.

Dame Rachel inkurajoi prindërit që të mos i shmangen temës në shtëpi dhe ta bëjnë të qartë se pornografia ekstreme nuk është e vërtetë, është aktrim.

Ajo i tha fëmijëve të programit të mëngjesit të BBC-së, se “nënat dhe baballarët e tyre duhet të flasin me ta shpesh, edhe kur janë të vegjël, në një mënyrë të përshtatshme për moshën për gjërat që mund të shohin, në mënyrë që të mos ngatërrohen”.

Dame Rachel tha se prindërit nuk mund ta ndalojnë valën e këtyre gjërave pa ndërhyrjen e qeverisë. Twitter është burimi kryesor i pornografisë për të rinjtë, sugjeron studimi, me 41% që thonë se kishin akses atje.

Faqet e dedikuara pornografike u renditën të dytat, më pas Instagram-i, Snapchat-i dhe Google. /abcnews.al