Studimi: Covid-19 shkakton dëmtim të trurit deri në 10% të pacientëve

schedule12:27 - 7 Prill, 2021

schedule 12:27 - 7 Prill, 2021

Pak më shumë se 10% e pacientëve me COVID-19 në gjendje të rëndë tregojnë shenja të dëmtimit të trurit gjatë sëmundjes së tyre, zbuloi një studim i botuar nga JAMA Network Open .

Të gjithë këta pacientë përjetuan delirium, ose konfuzion, si dhe ngjarje të ngjashme me krizat dhe “zgjimin e vonuar në njësinë e kujdesit intensiv” pasi ndërprenë trajtimin me qetësues, thanë studiuesit.

Në skanimet rutinë, pacientët kishin prova të encefalopatisë metabolike-toksike, një sëmundje e trurit e shkaktuar nga infeksioni që mund të shkaktojë ndryshime të sjelljes.

Ata gjithashtu kishin anomali në rajonin e lobit frontal të trurit dhe ndryshime strukturore të ngjashme me ato të përjetuara nga njerëzit me epilepsi.

Lobi frontal është zona e trurit që kontrollon emocionet, zgjidhjen e problemeve, kujtesën, gjuhën dhe gjykimin, ndër funksionet e tjera.

Përveç kësaj, pacientët që iu nënshtruan rezonancës magnetike u zbuluan të kishin lezione të trurit, ose dëmtime të indeve, sipas studiuesve.

“Simptomat neurologjike janë relativisht të zakonshme në format e rënda të COVID-19”, tha bashkëautorja e studimit Dr. Virginie Lambrecq, një neurolog në Sorbonne në Paris.

Sëmundja “mund të shkaktojë një gamë të gjerë manifestimesh neurologjike dhe midis tyre një përqindje të lartë të delirit, krizave epileptike dhe çrregullimeve të lëvizjes”, tha ajo.

Gjetjet bazohen në analizën e 644 pacientëve francezë të shtruar në spital me COVID-19 të rëndë midis 30 marsit dhe 11 qershorit të vitit të kaluar.

Të 644 pacientëve iu nënshtruan një elektroencefalogramë, një test që zbulon aktivitetin elektrik në tru duke përdorur elektroda të vogla, metalike të bashkangjitura në lëkurën e kokës.

Ata zbuluan shenja të dëmtimit të trurit në 69 prej pacientëve, duke përfshirë encefalopatinë dhe ndryshime të tjera strukturore. Nga këta pacientë, 57 gjithashtu iu nënshtruan provimeve MRI, në të cilat u gjetën lezione të trurit, thanë studiuesit.

Pesëdhjetë e pesë nga këta pacientë gjithashtu kishin prova të disnatremisë, dështimit të veshkave dhe problemeve të funksionit të mëlçisë. Dysnatremia, ose nivelet jonormale të natriumit, është e zakonshme tek njerëzit me sëmundje kritike.

“Pacientët me encefalopati të lidhur me COVID-19 kishin dëmtime njohëse,” tha Lambrecq.

Sidoqoftë, “pacientët që vuajnë nga encefalopatia e lidhur me COVID-19 duket se përmirësohen nga” trajtimi me plazmë ose transfuzion të antitrupave, tha ajo./abcnews.al