Studimi: Bimët në shtëpi mund të përmirësojnë mirëqenien tuaj mendore

schedule20:54 - 17 Mars, 2021

schedule 20:54 - 17 Mars, 2021

Bimët, të cilat përbëjnë 80 përqind të ushqimit që hamë dhe prodhojnë 98 përqind të oksigjenit që thithim, mund të rrisin shëndetin tonë mendor gjithashtu.

Ndërsa bimët sigurojnë bazën thelbësore për jetën në Tokë dhe ato janë shtylla e vetme më e rëndësishme e të ushqyerit njerëzor, një studim i ri sugjeron që bimët në shtëpi mund të përmirësojnë mirëqenien tuaj psikologjike.

Studimi, i botuar në revistën Urban Forestry and Urban Greening, tregoi se të pasurit bimë në shtëpi kishte një ndikim pozitiv në mirëqenien mendore të banorëve të banesës gjatë bllokimit të Covid-19.

Studiuesit nga Universiteti i Genova-s në Itali, vlerësuan rolin e luajtur nga bimët në shtëpi gjatë bllokimit të parë COVID-19 dhe studimi përfshiu 4,200 të anketuar.

Situata midis muajve mars dhe qershor privoi publikun nga shansi për të shijuar hapësira të hapura dhe natyrën, dhe i detyroi ata të kalojnë periudha të gjata kohe brenda, sipas IANS.

Ekipi zbuloi se 74 përqind e të anketuarve ishin dakord se të pasurit bimë në shtëpi kishte një ndikim pozitiv në mirëqenien emocionale gjatë bllokimit, thanë studiuesit.

Në fakt, më shumë se gjysma e tyre (55.8 përqind) deklaruan se do të kishin preferuar të kishin më shumë bimë në shtëpinë e tyre gjatë asaj periudhe të vështirë. Shpeshtësia me të cilën pjesëmarrësit e studimit përjetuan emocione negative ishte më e lartë tek ata që deklaruan se nuk kishin bimë të brendshme.

Ata që jetonin në banesa të vogla ose me ndriçim të dobët dhe ata që nuk vizitonin shpesh hapësira të gjelbërta para bllokimit, gjithashtu përjetuan më shumë emocione negative, shtoi ai.

Për më tepër, pak më shumë se gjysma e të anketuarve (52 përqind) raportuan se kishin kaluar më shumë kohë në kujdesin e bimëve në shtëpi gjatë bllokimit dhe pothuajse dy të tretat (62.5 përqind) shprehën dëshirën për ta bërë këtë pasi të rikthehej normaliteti.

Si rezultat, 40 përqind e pjesëmarrësve treguan se ishin të motivuar të kishin më shumë bimë në shtëpi në të ardhmen, thanë studiuesit.l.k/abcnews.al