Spanja kërcënon me votë kundër marrëveshjes për BREXIT

schedule22:11 - 20 Nëntor, 2018

schedule 22:11 - 20 Nëntor, 2018

Spanja kërcënon me bllokimin e marrëveshjes për BREXIT mes Britanisë dhe Bashkimit Evropian nëse nuk sqarohet çështja e Gjibraltarit. Madridi akoma vijon pretendimet territoriale mbi Gjibraltarin dhe kërkon të lëjë të hapur mundësinë e bisedimeve me Londrën.

Kryeministri Pedro Sánchez ka thënë se Spanja do të refuzojë marrëveshjen Brexit pa një sqarim të tekstit mbi bisedimet e ardhshme mbi statusin e Gjibraltarit. Spanja mban një pretendim për gadishullin, që i është dhënë kurorës britanike nën Traktatin e Utrehtit në vitin 1713. Ajo dëshiron të sigurojë që bisedimet e ardhshme të BE me Britaninë e Madhe nuk mbulojnë Gjibraltarin. “Nëse gjërat qëndrojnë siç janë sot dhe nuk ka ndryshime në lidhje me Gjibraltarin, Spanja do të votojë kundër për Brexit”, tha Sánchez.

Përmes negociatave për Brexit, Spanja – bashkë me Irlandën dhe Qipron – zhvilluan bisedime të ndara me Mbretërinë e Bashkuar lidhur me çështjen e kufirit. “Si shtet ne nuk mund të pretendojmë se çfarëdo që t ëndodhë në të ardhmen me Gjibraltarin do të negociohet nga Londra dhe Brukseli – por duhet të negociohet nga Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar”, tha Sanchez.

Ndërkohë, zyra e kryeministres britanike Theresa May thotë se draft marrëveshja mbulon edhe çështjen e Gjibraltarit, e njohur si “territor tjetër jashtë shtetit dhe varësisë së kurorës”. “Ne do kemi marrëveshjen që do të funksionojë për të gjithë familjen e Mbretërisë së Bashkuar”, thotë zëdhënësi i qeverisë së Londrës. Pavarësisht se Spanja ka dorëzuar gadishullin me traktatin e vitit 1713, është përpjekur disa herë të marrë kontrollin mbi të. Një referendum i zhvilluar në 1967 tregoi se 99.6% e qytetarëve dëshironin të qëndronin britanikë. Gjithashtu në vitin 2002, një propozim për sovranitet të përbashkët është refuzuar nga qytetarët e Gjibraltarit./abcnews.al