Sjellja e zakonshme që tregon se një çift do të ndahet

schedule08:28 - 13 Tetor, 2022

schedule 08:28 - 13 Tetor, 2022

Ka shumë faktorë që mund t’i japin fund një lidhjeje. Megjithatë, John Gottman, pas 40 vitesh kërkime mbi çiftet dhe monitorimin e evolucionit të marrëdhënieve të tyre, mund të thotë me siguri se sjellja përçmuese është ajo që herët a vonë do ta çojë një çift të martuar drejt divorcit.

Përbuzja dërgon mesazhin e epërsisë, e cila nuk është një shenjë e mirë për marrëdhëniet. Të komentosh me sarkazëm personin tjetër, të bësh vazhdimisht shaka, të reagosh ndaj çdo gjëje të vogël që thonë apo duke i injoruar ato, të gjitha këto janë sjellje përçmuese, e cila shkakton shumë stres në marrëdhënie.

Në librin e tij “Pse martesat kanë sukses apo dështojnë”, Dr. Gottman vëren: Kur përbuzja fillon të pushtojë marrëdhënien, anëtarët e saj priren të harrojnë plotësisht cilësitë pozitive të partnerit të tyre. Ata e kanë të vështirë të kujtojnë pse dikur e admironin këtë person apo edhe një karakteristikë pozitive të tij.

Kjo aftësi përbuzjeje – për të shpërbërë, domethënë ndjenjat pozitive në marrëdhënie – është arsyeja pse duhet trajtuar sa më shpejt që të zbulohet.” Përbuzja shkatërron marrëdhënien që nga themeli dhe shkatërron gjithçka që e mbajti çiftin të bashkuar.

“Kur në një marrëdhënie mbizotëron mungesa e respektit, është e pamundur që ajo të vazhdojë të ekzistojë ”, thekson eksperti. /abcnews.al