Sipas studimit, pandemia ka rritur stresin dhe depresionin (kryesisht) te gratë

schedule16:21 - 14 Tetor, 2021

schedule 16:21 - 14 Tetor, 2021

Incidentet e depresionit dhe ankthit u rritën në të gjithë botën në vitin 2020 për shkak të pandemisë Covid-19, sipas një studimi të botuar së fundmi në revistën mjekësore The Lancet. Në mënyrë të veçantë, sipas studimit, pandemia la shenjat e saj të pashlyeshme në shëndetin mendor global, me rastet e çrregullimeve të mëdha depresive dhe çrregullimeve të ankthit që u rritën përkatësisht me 28% dhe 26%.

Përhapja e pandemisë COVID-19 ka krijuar një mjedis në të cilin shumë përcaktues të shëndetit mendor të njerëzve po përkeqësohen në të gjithë botën. Nevoja për informacion të azhurnuar mbi efektet e COVID-19 në shëndetin mendor në një mënyrë që informon sistemet kombëtare të shëndetit është urgjente. Një studim i kohëve të fundit përcakton sasinë e ndikimit të pandemisë COVID-19 në shëndetin mendor në mbarë botën deri në vitin 2020. Studimi është i pari që vlerëson ndikimin global të pandemisë në çrregullimet kryesore depresive dhe ankthi, duke i renditur ato sipas moshës, gjinisë dhe vendndodhjes në 204 vende zona në vitin 2020.

 

Rezultatet e një studimi nga shkencëtarët nga Qendra Queensland për Kërkimin e Shëndetit Mendor në Universitetin Australian të Shëndetit Publik tregojnë se deri në vitin 2020, incidenca e çrregullimeve të mëdha depresive dhe çrregullimeve të ankthit u rritën përkatësisht me 28% dhe 26%. “Kjo nënvizon nevojën urgjente për të forcuar sistemet shëndetësore,” tha autori kryesor i studimit, duke shtuar se ” edhe para pandemisë, sistemet e kujdesit të shëndetit mendor në shumicën e vendeve ishin të pamjaftueshme dhe të paorganizuara. Adresimi i kësaj nevoje shtesë do të jetë e vështirë, por asgjë nuk mund të bëhet”.

Gratë dhe të rinjtë janë viktimat më të zakonshme të çrregullimeve mendore

Rezultatet e studimit nxjerrin në sipërfaqe dhe karakteristikat cilësore të kësaj pandemie. Kështu për sa i përket shëndetit mendor gratë ishin më të prekura se burrat dhe më të vegjël gjithashtu më shumë se grupet më të mëdha diellore. “Pandemia Covid-19 ka përkeqësuar shumë pabarazi ekzistuese dhe përcaktues shoqërorë të sëmundjeve mendore. “Fatkeqësisht, për shumë arsye, gratë kanë më shumë gjasa të preken nga pasojat sociale dhe ekonomike të kësaj pandemie,” thanë studiuesit.

Depresioni dhe ankthi ishin ndër 25 sëmundjet më të zakonshme para pandemisë, me 193 milionë njerëz në mbarë botën që vuanin nga çrregullime të mëdha depresive, dhe gjatë pandemisë, ai numër u rrit me 53 milionë, ose 28%, në 246 milionë raste. Nga kjo përqindje shtesë, gratë përbënin 35 milionë kundrejt 18 milionë për burrat. Studiuesit vendosën numra të ngjashëm për çrregullimet e ankthit. Para pandemisë, kishte 298 milion pacientë në të gjithë botën. Pandemia shkaktoi 76 milionë sëmundje shtesë, një rritje prej 26%, duke e çuar numrin në 374 milionë raste. Shkalla e rritjes përfshin 52 milionë gra dhe 24 milionë burra.

Po pas pandemisë?

Kjo pandemi ka krijuar një nevojë urgjente për të forcuar sistemet e shëndetit mendor në shumicën e vendeve. Strategjitë zbutëse mund të përfshijnë mënyra për të promovuar mirëqenien mendore, të synojnë faktorët që ndikojnë negativisht në shëndetin mendor dhe të ndihmojnë në trajtimin e atyre me çrregullime mendore. Marrja e masave për të trajtuar çrregullimin depresiv dhe çrregullimet e ankthit nuk duhet të jetë një opsion. Si përfundim i arsyeshëm, rezultatet e studimit të mësipërm tregojnë se vendet më të prekura nga pandemia e COVID-19 në vitin 2020, regjistruan rritjen më të madhe në përhapjen e çrregullimeve mendore. Studiuesit e pranojnë, megjithatë, se studimi i tyre ishte i kufizuar nga mungesa e të dhënave të besueshme mbi efektet e pandemisë në shëndetin mendor në shumë pjesë të botës, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Studimi përdori të dhëna nga vendet me të ardhura të larta në Europën Perëndimore, Amerikën e Veriut, Australi dhe Azi, kështu që ndikimi global i pandemisë në shëndetin mendor mund të jetë shumë më i lartë, veçanërisht sepse nuk ka të dhëna nga Amerika e Jugut dhe Afrika./abcnews.al