Kripa është një nga përbërësit thelbësorë të ushqimit për të rritur shijen e tij. Sidoqoftë, konsumimi i tepërt paraqet rreziqe shëndetësore.
Marrja e shtuar e kripës kontribuon në zhvillimin e hipertensionit te njerëzit me një predispozitë relative. Njerëzit me presion të lartë të gjakut kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës, dhe veçanërisht goditje në tru, sesa ata me presion normal të gjakut.
Sigurisht, mund të kontrolloni sa kripë konsumoni dhe ta kufizoni atë. Shihni disa këshilla:
– Mësoni të përdorni erëza dhe bimë aromatike (p.sh. kopër, rigon, rozmarinë) për të rritur shijen e ushqimit.
– Kur bëni pazar, mos harroni të lexoni etiketat e paketimit të ushqimit sipas zgjedhjes suaj.
– Bëni kujdes në zgjedhjen e salcave të gatshme dhe produkteve “të menjëhershme” që mund të kenë shumë natrium.
– Shpëlani ushqimet e konservuara të ruajtura në shëllirë para se të hani.
– Prisni ullinjtë dhe feta që përdoren tradicionalisht në sallatën e fshatit grek.
– Kur gatuani makarona/oriz, mos shtoni kripë në ujë. l.k/abcnews.al