Si të negocioni me shefin tuaj një rritje page

schedule16:52 - 29 Prill, 2021

schedule 16:52 - 29 Prill, 2021

Ndoshta nuk është një gjë e padukshme që ekziston një hendek midis pagave të punonjësve të së njëjtës kompani, dhe ndoshta ju mund ta zbuloni këtë lehtë duke rishikuar listën e pagave të organizatës suaj, ne nuk po përpiqemi të zgjidhim hendekun e pagave. Por ajo që mund t’ju shpjegojmë është se si të negocioni pagën më të mirë.

Çfarë duhet të dini

“Gjëja e parë që duhet të dini është se sa dhe çfarë meriton një burrë në një situatë të ngjashme”, thotë Alison Doyle, një ekspert i kërkimit të punës në The Balance.

Ju mund të filloni duke shkuar në faqet e internetit të tilla si (Glassdoor.com – Payscale.com – Indeed.com) dhe faqet e tjera të pagave për të zbuluar se cilat paga pune janë të ngjashme me ato që ju kërkoni. Sidoqoftë, kini kujdes që këto shifra do të jenë të ulëta pasi ato bazohen në pagat mesatare të burrave dhe grave. Meqenëse doni të synoni të ardhurat mesatare të meshkujve, shtoni të paktën 25 përqind të pagave të deklaruara.

Informimi i punonjësve për pagat e kolegëve të tyre, “transparenca e pagave” pro dhe kundër

Doyle vëren se burimet njerëzore dhe bordet e biznesit mund të jenë një burim i mirë informacioni. Ju mund të pyesni nëse ka një pagë mesatare për këtë pozicion? Disa prej tyre e rendisin atë direkt në faqen e tyre të internetit.

Dr. Bensorenson, Nënkryetar i Optimum Associates, thotë se nëse jeni duke negociuar një rritje të pagës në vend të një pune të re, do t’ju duhet të tregoni mirë kontributet tuaja.

Grafiku: 83% e punonjësve të MENA-s ndihen të stresuar në punë

Në vend që të përpiqeni të krijoni një dokument me kontributet tuaja të së kaluarës, filloni nga tani e tutje. Edhe nëse merrni një email nga shefi juaj duke vlerësuar paraqitjen tuaj, mbajeni atë. E njëjta gjë vlen për numrat e shitjeve në të cilat keni luajtur, veçanërisht ato që tregojnë performancën tuaj është përmirësuar këtë vit në krahasim me vitin e kaluar.

Çfarë duhet të thuash

Kur del një shfaqje e re, kjo ju bën të tregoni shenja gëzimi. Por mbaje atë brenda dhe mos e lër të shfaqet në fytyrën tënde. Thuaj “Faleminderit” dhe më pas kërko një kohë për ta parë.

Kur të jeni gati t’i përgjigjeni një oferte, këtu është mënyra se si të kërkoni një ngritje page: “Unë jam vërtet i ngazëllyer për ofertën, por bazuar në hulumtimet e mia, pagesa duket e ulët”. Gjithashtu, bëjini të ditur kompanisë që nuk është agjencia e vetme me të cilën mund të punoni: “Unë do të doja t’u jepja kompanive të tjera me të cilat po komunikoj se kam një ofertë dhe do të bëj të njëjtën gjë për ju.”

Sorenson ofron këshilla nëse doni diçka ndryshe dhe dëshironi të kërkoni një rritje të pagës, keni nevojë për një metodë tjetër. Dhe përsëri, kjo varet nga performanca juaj. (Një nga shefat e mi të parë më këshilloi që të mos mendoj për atë që kompania po bën për ju, por atë që ju bëni për kompaninë tuaj) Paraqisni atë që bëra unë, pastaj pyesni: “A është e mundur të merrni një rritje të pagës si rezultat i kësaj performanca? ” Nëse përgjigjja është “Jo”, atëherë duhet të vazhdoni. Menjëherë: “Unë do të doja komentet tuaja për rritjen e pagës time në këtë nivel, bazuar në performancën time në organizatë.”

Çfarë nuk duhet të thoni

Cathy dhe Nofan, themelues i equal.nibaynegotiation.com, thotë se kur aplikoni për një punë të re, është e zakonshme që ju të pyeteni për pagën tuaj të mëparshme, ose sa dëshironi. Mos u përgjigjeni këtyre pyetjeve, sepse përgjigjja juaj në njërën nga këto dy pyetje do t’ju bëjë të merrni një tarifë të ulët. Gjithashtu, nëse jeni duke plotësuar një kërkesë në internet, duhet ta lini atë bosh.

Nëse e pyesin, çfarë fiton ajo tani, thotë Cathy Donovan? Ju mund të gjeni një mënyrë tjetër për të shmangur pyetjen:

“Nuk ka të bëjë me mua, ka të bëjë me punën. Sa është paga e një pune në buxhet?
“Unë do të zhvendosem nga një qytet ku kostoja e jetesës është e ulët.”
“Sapo kam marrë një diplomë dhe paga ime e mëparshme është e parëndësishme.”
“Nëse të gjitha përpjekjet dështojnë, ju mund të jepni një pagë mesatare”, thotë Doyle. “Për ta bërë këtë, shpjegoni pse keni të drejtë për pagën maksimale për këtë punë.”

Mënyra si e thoni ju

Puna është personale. Për shkak të kësaj, mund të jetë emocionuese. Por kur negocioni, duhet të lini të qetë emocionet tuaja, që do të thotë se nocioni i drejtësisë nuk duhet të hyjë në diskutim dhe që të tjerët në kompani mund të kërkojnë më shumë.

“Ju nuk jeni duke negociuar për pagë të barabartë”, thotë Sorenson. “Ju jeni duke negociuar një rritje të pagës.”/abcnews.al