Si të kontrolloni emocionet negative, kur jeni të shqetësuar

schedule11:16 - 3 Prill, 2021

schedule 11:16 - 3 Prill, 2021

Shqetësimi është i shëndetshëm dhe mund të jetë i dobishëm kur ju nxit të veproni dhe të zgjidhni një problem. Sidoqoftë, nëse jeni të preokupuar me skenarët “çfarë nëse”, në rastin më të keq shqetësimi kronik mund të kthehet në ankth. Për të shpëtuar nga kjo gjendje, më poshtë abcnews.al do ju tregojë si të ndaloni së humburi energjitë tuaja duke u shqetësuar.

1. Lirimi i tensionit

Kur ndjejmë stres, shpesh e përjetojmë së pari në trup. Mund të na vijë në formën e dhimbjes së kokës, shtrëngimi i nofullave, tension i qafës dhe shpatullave, dhimbje shpine ose stomaku. Praktikat e ndërgjegjësimit që përfshijnë përqendrimin në këto vende të tensionuara në trupin tonë mund të na ndihmojnë të vërejmë sesi po ndihemi. Provoni të lironi tensionin duke bërë frymëmarrje të thella dhe duke lëshuar frymën ngadalë. Kur i kushtoni vëmendje niveleve të stresit tuaj, ju filloni të vini re se çfarë po lind nga çdo shqetësim aktual, dhe kjo ngre vitalitetin tuaj.

2. Vendosuni emër emocioneve

Ju duhet të vini emër emocioneve tuaja sepse ndonjëherë do të vini re se më shumë se emocion, ndjesia mund të jetë lojë. Shkaku aktual i stresit personal është mungesa e shtrirjes midis mendjes tuaj të ndërgjegjshme dhe nënndërgjegjeshme. Kur shqetësoheni tepër, mund të duket sikur mendimet negative po kalojnë nëpër kokën tuaj në përsëritje të pafundme. Ju mund të ndiheni sikur po dilni jashtë kontrollit, po çmendeni ose do të digjeni nën peshën e ankthit tuaj. Ashtu si magjia, kur i jepni emocionit një emër, ajo qetëson çdo reagim nga ndjenjat tuaja të ankthit ju mund të rigjeni gjakftohtësinë tuaj, informon abcnews.al.

3. Zotëroni nevojat tuaja

Çdo emocion është i lidhur me një nevojë specifike. Për shembull, do ta kuptoni që arsyeja që jeni të irrituar nuk është që kolegu juaj nuk është bashkëpunues, por sepse nuk jeni më në rrugën e duhur për të arritur një qëllim. Ose se arsyeja që jeni në ankth nuk është se diçka e keqe mund të ndodhë por sepse nuk jeni në rrugën e duhur për të zbutur rrezikun. Zotërimi i nevojave tuaja zvogëlon negativitetin. Ju nuk do të fajësoni të tjerët ose situatën për ndjenjat tuaja.

4. Gjeneroni opsione

Ju gjithmonë keni mundësi. Ju mund të vendosni të mos veproni në bazë të reagimeve tuaja ndaj ankthit ose shqetësimeve. Ju mund të zgjidhni të shikoni perspektiva alternative, për të eliminuar aftësitë e pashëndetshme të përballimit, si ankesat tek të tjerët ose pirja e tepërt. Kur e shihni veten duke u shqetësuar, merrni një minutë për të shqyrtuar gjërat mbi të cilat keni kontroll./e.b-abcnews.al