Si ta mbani ushqimin të sigurt në nxehtësi

schedule22:35 - 6 Qershor, 2021

schedule 22:35 - 6 Qershor, 2021

Ditët me temperatura të larta janë veçanërisht të rrezikshme për sigurinë e ushqimit, i cili prishet më shpejt dhe bëhet më i prekshëm nga të gjitha llojet e mikrobeve. Si mund të siguroheni që ato të qëndrojnë të përshtatshme për konsum?

Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik (EODY) ka lëshuar udhëzime të hollësishme për masat e duhura parandaluese në lidhje me sigurinë e ushqimit dhe ujit gjatë verës:

Udhëzime për ushqim të sigurt

  • Në rast se nuk keni mundësi të përdorimit të një frigorifer, konsumoni ushqim të gatuar në më pak se dy orë nga përgatitjen e tij.
  • Ushqimi duhet të gatuhet deri në një orë pas shkrirjes.
  • Lani duart para se të përdorni ushqimin dhe pasi përdorni tualetin.
  • Lani dhe dezinfektoni plotësisht të gjitha sipërfaqet dhe pajisjet e përdorura në përgatitjen e ushqimit.
  • Mbroni ushqimin dhe zonën e kuzhinës nga insektet, kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera.
  • Përdorni pajisje dhe enë speciale, të tilla si thika dhe sipërfaqe prerëse për të trajtuar ushqimet e papërpunuara.
  • Lani frutat dhe perimet me kujdes, veçanërisht nëse hahen të freskëta.
  • Mos përdorni ushqime pas datës së skadimit të tyre.

Udhëzime për ujë të sigurt

  • Gjithmonë konsumoni ujë të sigurt.
  • Në rast se jeni të informuar të mos përdorni ujë në qendrën e pritjes:
  • Përdorni ujë në shishe.
  • Përndryshe, zieni ujin para se ta konsumoni (1-2 minuta)
  • Mos i lini shishet me ujë në shishe në diell.
  • Ruajeni ujin në shishe në frigorifer ose në një vend të errët dhe të freskët.
  • Konsumoni 2-3 litra ujë në ditë, veçanërisht kur temperaturat janë të larta./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!