Shkencëtarët planifikojnë “ringjalljen” e një kafshe që është zhdukur që nga viti 1936

schedule10:06 - 17 Gusht, 2022

schedule 10:06 - 17 Gusht, 2022

Pothuajse 100 vjet pas zhdukjes së tij, tigri tasmanian mund të jetojë sërish. Shkencëtarët duan të ringjallin këfshën mishngrënëse me vija, i njohur zyrtarisht si thylacine. Projekti ambicioz do të shfrytëzojë përparimet në gjenetikë, rikthimin e ADN-së së lashtë dhe riprodhimin artificial.

Projekti është një bashkëpunim me Colossal Biosciences, i themeluar nga sipërmarrësi Ben Lamm dhe gjenetisti i Shkollës Mjekësore të Harvardit, George Church, të cilët po punojnë në një projekt po aq ambicioz prej 15 milionë dollarësh për të rikthyer mamuthin e leshtë në një formë të ndryshuar.

“Ne para se gjithash duhet të mbështesim mbrojtjen e biodiversitetit tonë nga zhdukjet e mëtejshme, por fatkeqësisht nuk po shohim një ngadalësim të humbjes së specieve,” tha Andreë Pask, një profesor në Universitetin e Melburnit. Laboratori Kërkimor i Restaurimit Gjenetik, i cili drejton nismën.

Tigri tasmanian u zhduk rreth 2000 vjet më parë pothuajse kudo, përveç ishullit australian të Tasmanisë. Si i vetmi grabitqar i majës marsupial që jetoi në kohët moderne, ai luajti një rol kyç në ekosistemin e tij, por gjithashtu e bëri atë të papëlqyer nga njerëzit.

Thylacina e fundit, i quajtur Benjamin, ngordhi nga ekspozimi në 1936 në kopshtin zoologjik Beaumaris në Hobart, Tasmania. /abcmews.al