Shkencëtarët koreanë të ushqimit krijojnë mish viçi brenda kokrrave të orizit

schedule11:10 - 16 Shkurt, 2024

schedule 11:10 - 16 Shkurt, 2024

Mishi dhe orizi është një pjatë shekullore, e dashur në të gjithë botën në një mori varietetesh. Tani, shkencëtarët koreanë po i kombinojnë të dyja, duke rritur qelizat e kafshëve dhe qelizat yndyrore brenda kokrrave të orizit.

Sipas një studimi të botuar në revistën shkencore Matter, “orizi i proteinave të kultivuara me qeliza” mund të provohet të bëhet një superushqim. Shkencëtarët përdorën xhelatinë peshku, një përbërës i sigurt dhe i ngrënshëm që ndihmon qelizat të ngjiten në oriz, pastaj të mbjellin muskujt e lopës dhe qelizat burimore yndyrore në oriz.

Pas 9 deri në 11 ditë, orizi i viçit i kultivuar në qeliza u korr. Sipas autorit të studimit Sohyeon Park, orizi siguroi një strukturë natyrale dhe një profil ushqyes për rritjen e qelizave të mishit.

Të enjten, Park i tha CNN-it se ekipi i tij kishte provuar të eksperimentonte me kombinime të tjera ke përfshirë sojën, por nuk funksionoi sepse konsumatorët “nuk mund ta ndiejnë strukturën e mishit“.

Në një njoftim, ekipi tha se orizi hibrid është më ushqyes se orizi tradicional, me 8% më shumë proteina dhe 7% më shumë yndyrë. Krahasuar me orizin tradicional, orizi hibrid ishte më i fortë dhe më i brishtë.

Ushqimi i ri është gjithashtu më pak i varur nga uji dhe burimet natyrore që përdoren zakonisht për të ushqyer dhe rritur bagëtinë. Sipas studimit, për çdo 100 gram proteinë të prodhuar, orizi hibrid vlerësohet të çlirojë më pak se 6.27 kg. CO2, krahasuar me 49,89 kg të viçit.

Nëse tregtohet, orizi hibrid mund të kushtojë rreth 2.23 dollarë për kilogram. Aktualisht, viçi kushton rreth 15 dollarë për kilogram.

“Nuk e prisja që qelizat të rriteshin aq mirë në oriz”, tha Park. “Tani shoh një botë mundësish për këtë ushqim hibrid me bazë drithëra. Një ditë mund të shërbejë si lehtësim ushqimor për urinë, racionin ushtarak apo edhe ushqimin në hapësirë.”/abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!