Shkencëtarët konfirmojnë për herë të parë një bashkim shumë të çuditshëm të vrimës së zezë

schedule17:22 - 21 Janar, 2022

schedule 17:22 - 21 Janar, 2022

Për herë të parë, shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një bashkim të dy vrimave të zeza me orbita ekscentrike. Sipas një punimi të botuar në Nature Astronomy nga studiuesit, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin se si disa nga bashkimet e vrimave të zeza të zbuluara nga LIGO Scientific Colaboration dhe Virgo Colaboration janë shumë më të rënda.

Orbitat e çuditshme janë një shenjë se vrimat e zeza mund të gëlltisin në mënyrë të përsëritur të tjerat gjatë takimeve të rastësishme në zona të populluara dendur me vrima të zeza si bërthamat galaktike. Shkencëtarët studiuan binarin më masiv të valëve gravitacionale të vëzhguar deri më sot, GW190521, për të përcaktuar nëse bashkimi kishte orbita ekscentrike.

“Masat e vlerësuara të vrimave të zeza janë më shumë se 70 herë më shumë se madhësia e diellit tonë secila, duke i vendosur ato shumë mbi masën maksimale të parashikuar të parashikuar aktualisht nga teoria e evolucionit yjor,” tha Carlos Lousto, një profesor në Shkollën e Shkencave Matematikore. “Kjo bën një rast interesant për t’u studiuar si një sistem binar i gjeneratës së dytë të vrimave të zeza dhe hap mundësi të reja të skenarëve të formimit të vrimave të zeza në grupime të dendura yjesh.”

Profesoresha Manuela Campanelli, profesori i asociuar Richard O’Shaughnessy dhe bashkëpunëtorët nga Universiteti i Floridës u formuan për t’i dhënë një vështrim të ri të dhënave për të parë nëse vrimat e zeza kishin orbita shumë ekscentrike përpara se të bashkoheshin. Ata zbuluan se bashkimi shpjegohet më së miri nga një model me ekscentricitet të lartë dhe paraprirje. Për të arritur këtë, ekipi kreu qindra simulime të reja të plota numerike në superkompjuterët laboratorikë lokalë dhe kombëtarë, duke marrë gati një vit për të përfunduar.

“Ky përfaqëson një përparim të madh në të kuptuarit tonë se si bashkohen vrimat e zeza,” tha Campanelli. “Përmes simulimeve tona të sofistikuara të superkompjuterëve dhe pasurisë së të dhënave të reja të ofruara nga LIGO dhe detektorët e Virgjëreshës që avancojnë me shpejtësi, ne po bëjmë zbulime të reja rreth universit me ritme mahnitëse.”

Një shtrirje e kësaj analize nga i njëjti ekip RIT dhe UFL përdori një homolog të mundshëm elektromagnetik të vëzhguar nga objekti kalimtar Zwicky për të llogaritur në mënyrë të pavarur konstantën kozmologjike Hubble me GW150521 si një bashkim ekscentrik i vrimës së zezë binare. Ata gjetën përputhje të shkëlqyeshme me vlerat e pritura dhe së fundi e botuan punën në Revistën Astrophysical./abcnews.al