Shkencëtarët kinezë kanë gjetur një kurë që vonon plakjen

schedule13:14 - 16 Qershor, 2021

schedule 13:14 - 16 Qershor, 2021

Studiuesit në Kinë po  zhvillojnë një trajtim të ri gjenetik për plakjen e vonuar, me të cilin ata filluan të eksperimentojnë në kafshë eksperimentale, kryesisht brejtës. Rezultatet paraprake tregojnë se operacioni i gjenomit mund të ndryshojë disa nga efektet e plakjes (pamja dhe forca), si dhe të zgjasë jetën e minjve me rreth 25%.

Shkencëtarët nga Instituti i Zoologjisë i Akademisë Kineze të Shkencave dhe Universitetit të Pekinit, të udhëhequr nga Profesor Qing Jing, botoi letrën në revistën biologjike të Amerikës Science Translational Medicine, sipas Reuters. Aplikuar për njerëzit, megjithëse trajtimi është ende shumë larg duke qenë gati për provat klinike. Eksperimentet në kafshë të mëdha do të paraprijnë dhe, nëse janë të suksesshme, testet njerëzore do të pasojnë.

Teknika e re, e cila është udhëheqëse në botë, përqendrohet në inaktivizimin e një gjeni, i cili luan një rol kryesor në plakjen qelizore. Inaktivizimi i gjenit kryhet duke përdorur teknikën precize CRISPR/Cas9.

Studiuesit studiuan rreth 10,000 gjene që mund të luajnë një rol në plakjen e qelizave dhe dolën me 100, nga të cilat kat7 duket se kontribuon më shumë se çdo tjetër në mekanizmin e plakjes.

Plakja qelizore, një gjendje që pengon përgjithmonë rritjen e një organizmi, është një faktor themelor në plakjen e një organizmi dhe rregullohet nga faktorët gjenetikë dhe epigjenetikë. Gjenet e mundshme që mund të ndikojnë me vendosmëri në të gjithë procesin po hetohen në të gjithë botën./abcnews.al