Shkencëtarët këshillojnë: Sa orë duhet të flini në varësi të moshës

schedule22:41 - 20 Maj, 2022

schedule 22:41 - 20 Maj, 2022

Në fakt, nevojat tuaja për gjumë janë të lidhura ngushtë me moshën tuaj. Sa orë ju nevojiten për të fjetur? Për të vendosur se sa duhet të jetë koha e gjumit, është e rëndësishme të mendoni se sa gjumë duhet për t’u ndjerë i freskët. Kjo quhet nevoja për gjumë.

Disa ekspertë llogarisin nevojën për gjumë sipas moshës tuaj. Gjenet, mjedisi dhe kushtet shëndetësore mund të ndikojnë gjithashtu në sasinë e gjumit që ju nevojitet. Ekspertët e gjumit thonë se të rriturit duhet të flenë 7-8 orë për të optimizuar shëndetin e tyre.

Rekomandime për moshën

Fondacioni Kombëtar i Gjumit rekomandon sa vijon:

Të porsalindurit (0 deri në 3 muaj): duhet të flenë mesatarisht 14 deri në 17 orë në ditë, duke përfshirë edhe dremitjet
Foshnjat (4 deri në 11 muaj): duhet të flenë mesatarisht 12 deri në 15 orë në ditë, duke përfshirë edhe dremitjet.
Fëmijët e vegjël (12 deri në 35 muaj): Mesatarisht, ata duhet të zgjasin 11 deri në 14 orë, duke përfshirë edhe dremitjet.
Fëmijët parashkollorë (3 deri në 5 vjeç): Duhet të bëjnë mesatarisht 10 deri në 13 orë në ditë gjumë.
Fëmijët e moshës shkollore (6 deri në 13 vjeç): Mesatarisht, ata duhet të flenë nëntë deri në 11 orë në ditë.
Adoleshentët (14 deri në 17 vjeç): Mesatarisht, ata duhet të flenë tetë deri në 10 orë në ditë.
Të rriturit më të rinj (18 deri në 25 vjeç): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë.
Të rriturit (26 deri në 64 vjeç): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë.
Të rriturit e moshuar (65 e lart): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë. /abcnews.al