Shikimi i videove të gatimit i bën njerëzit të hanë më shumë ushqim, zbulon studimi

schedule17:05 - 15 Prill, 2021

schedule 17:05 - 15 Prill, 2021

Një studim i ri ka zbuluar se shikimi i shfaqjeve apo videove të gatimit mund të rezultojë në mbivlerësim, duke shkaktuar një rrezik të mbipeshës.

Studiuesit në Universitetin e Surrey, Guildford, Angli kryen studimin. Ata i kërkuan vullnetarëve të bënin një nga tre gjërat: të shikojnë një video të dikujt që mbështjellë djath, të mbështjellë djathin bazuar në udhëzime ose të hajë një cop djath të mbështjellë nga dikush tjetër pas një aktiviteti të veçantë si ngjyrosja e një fotoje.

Studiuesit matën dëshirën e një vullnetari për të ngrënë me ndihmën e një pyetësori të gjerë para dhe pas aktiviteteve. Ata zbuluan se vullnetarët që shikonin një video të një mbështjelljeje që bëhej hëngrën 14 përqind më shumë sesa ata në grup që u bënë të ngjyrosnin në një fotografi para se të shërbenin një mbështjellës të bërë më parë.

 

Ata gjithashtu zbuluan se njerëzit që paketonin hanin 11 përqind më shumë ushqim sesa grupi i ngjyrosësve. Edhe grupi i kontrollit që mund të hante direkt djathin e paketuar hante më shumë.

Studiuesit sugjerojnë që bërja e një aktiviteti shpërqendrues para ngrënies mund të ndihmojë në zvogëlimin e sasisë që ha para një vakt. Ata thonë se shikimi i ushqimit që përgatitet ngre mendimin për ushqimin në mendjet e njerëzve, sa e duam atë dhe sa duam të konsumojmë.

“Përgatitja e ushqimit vetë mund të ketë efekte shtesë sepse është shumë-shqisore. Erërat, tingujt dhe shijet e përgatitjes aktive të ushqimit i tregojnë trupit tonë se ushqimi po vjen. Kjo gjeneron një përgjigje parashikuese në mendjen dhe trupin tonë, duke na bërë gati për të ngrënë”, tha autorja e studimit Jane Ogden.

Ajo tha se njerëzit duhet të kalojnë në shikimin e videove për ushqime më të shëndetshme në vend të ushqimit të papërpunuar për t’i motivuar dhe tunduar ata të ushqehen më shëndetshëm./abcnews.al