Shenjat e pazakonta që tregojnë se fëmija juaj është inteligjent

schedule22:29 - 16 Maj, 2022

schedule 22:29 - 16 Maj, 2022

Një nga pyetjet më interesante ka të bëjë me fëmijët që mund t’i bëni vetes është se si mund të dalloni shenjat e para që tregojnë se një fëmijë është inteligjent. Shkencëtarët dhe psikologët kanë shpjegime të ndryshme por dhe teste në bazë të të cilave mund të vërehen disa shenja.

Kushtojini vëmendje sjelljes së fëmijës tuaj. Edhe pse mund t’i interpretoni disa situata si problematike, mund të ketë shumë më tepër se kaq. Herën tjetër që karakterizoni një lloj sjelljeje si vështirësi në përqendrim ose mërzi, mendoni mirë, sepse mund të jetë një shenjë e inteligjencës.

Këto janë disa shenja:

– Bëhet fjalë për bebe dhe fëmijë që kanë vështirësi për të fjetur. Ata duket se nuk kanë nevojë për fjetur dhe nuk janë të lodhur.
– Duket se asgjë nuk u mjafton, ata janë gjithmonë aktivë dhe duan vetëm të lëvizin, eksplorojnë, bëjnë pyetje etj.
– Tashmë në muajt e parë vështrimi i tyre është i kujdesshëm, sikur po thellohen në atë që po shohin.

Mbajnë mend mirë

– Janë në gjendje të mbajnë mend vende, njerëz dhe tinguj të caktuar.
– Ata flasin herët, gjë që e bën më të lehtë aftësinë për të shkruar dhe lexuar.
– Që të vegjël kanë qenë të interesuar për shkronjat dhe numrat.
– Përsa i përket aftësive sociale, në disa raste ata janë në gjendje të veprojnë si udhëheqës, ndërsa në situata të tjera priren të izolohen sepse pjekuria emocionale nuk zhvillohet domosdoshmërisht në të njëjtën kohë me pjekurinë njohëse.

Aftësitë motorike

– Këta janë fëmijë që mësojnë të ecin shumë shpejt dhe tregojnë aftësi motorike të hershme.
– Zakonisht janë shumë të ndjeshëm ndaj aromave, shijeve dhe tingujve. Ata janë gjithashtu shumë emocionues. Që në moshë të re, ata janë të interesuar për tema sociale, filozofike dhe komplekse.
– Ata përpiqen të bëjnë gjithçka vetë, pa shumë ndihmë nga të rriturit. Problemet për ta shpesh paraqesin sfida të reja. /abcnews.al